Rusi “hitno” evakuišu svoje porodice sa Krima i južne Ukrajine

Ruska vojna kolona na Krimu @telegram.org

Ukrajinski obavještajci izvještavaju da ruski vojnici vrše hitnu evakuaciju njihovih porodica sa Krima i juga Ukrajine, dok službenici FSB-a pokušavaju tajno prodati njihove domove na poluostrvu usred kontraofanzive ukrajinskih snaga, navodi “Ukrajinska pravda”.

“Uspješne akcije branitelja Ukrajine prisiljavaju takozvane vlasti privremeno okupiranog Krima i juga naše zemlje da hitno presele svoje porodice na teritoriju Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju Glavne obavještajne uprave (GUR).

Prodaja u tajnosti

Istovremeno, prema obavještajnim službenicima, uprkos uvjeravanjima datim stanovništvu da je sigurno ostati na poluostrvu, predstavnici okupacione administracije Krima, službenici FSB-a i komandanti nekih vojnih jedinica u tajnosti pokušavaju da prodaju svoje domove i hitno evakuišu svoje rođake sa poluostrva.

Istovremeno, okupatori su zabranili sklapanje sporazuma o kupoprodaji stanova, uveli ograničenja kretanja preko Krimskog mosta i na sve moguće načine pokušavaju zatvoriti pristup informacijama o kontraofanzivnim akcijama branitelja Ukrajine.

Strah od “napuštanja”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasno u ponedjeljak rekao je da su ukrajinske trupe ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koju je Rusija zauzela u septembru.

Ruski ratni novinar Aleksandar Sladkov izjavio je u ponedjeljak da se “ruska vojska u Ukrajini zapravo plaši da će biti napuštena“.

Vezane vijesti

Nove slike iz Harkovske oblasti, ruski tenkovi napušteni pored puta

Oružane snage Ukrajine objavile su novi video snimak oslobađanja oblasti Harkov od ruskih invazijskih snaga nakon katastrofalnog kolapsa…

Ukrajinci trenutno imaju više tenkova nego Rusi

Prema jednom visokom dužnosniku američke odbrane, ukrajinske trupe trenutno imaju više tenkova, objavio je današnji “Washington Post”. “Ukrajinci…

NASA “platila” dvije milijarde rubalja za putovanje astronauta ruskim svemirskim brodom

Šef “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin rekao je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) platile puni iznos leta Marka Vandea…
Total
15
Share