Rusi priznali da su im Ukrajinci uništili strateški nuklearni bombarder

Uništeni ruski strateški bombarder Tupoljev Tu-22M3 @Twitter

Ukrajinci su uspjeli uništiti prvi ruski strateški nuklearni bombarder u napadu dronom na zračnu bazu Šolti u Novgorodskoj oblasti. Ruski mediji nedavno su objavili slike aviona koji gori na pisti, a zatim i na društvenim mrežama. Radi se o supersoničnom bombarderu “Tupoljev Tu-22M3”, koji je u NATO kodiranju poznat kao “Backfire”.

Vazdušna baza koju su napale ukrajinske bespilotne letjelice udaljena je oko 160 kilometara od najbliže NATO “granice” (Estonije) i oko 650 kilometara od rusko-ukrajinske granice.

Kijevski režim pokrenuo je teroristički napad pomoću drona na vojni aerodrom u Novgorodskoj oblasti. Kao rezultat terorističkog napada, izbio je požar na aerodromskoj pisti, koji su vatrogasci odmah ugasili. Avion je oštećen“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: Twitter

60 operativnih bombardera

Avione Tu-22M “Backfire” Rusija često koristi za lansiranje krstarećih raketa koje se koriste za uništavanje ciljeva u Ukrajini. Avioni lansiraju rakete sa sigurne udaljenosti, iz ruskog vazdušnog prostora, ne ulazeći u ukrajinski vazdušni prostor. “Backfire” je posebno bio značajan po lansiranju protivbrodskih projektila Kh-22/Kh-32 na ukrajinske civilne ciljeve počevši od maja 2022. godine.

Avioni Tu-22M također su dio ruskog strateškog nuklearnog arsenala, jer mogu lansirati i nuklearne projektile.

Više od 500 takvih bombardera proizvedeno je u SSSR-u i Rusiji između 1969. i 1993. godine. Trenutno Ruska Federacija ima oko 60 operativnih strateških bombardera Tu-22M3 “Backfire”.

Vezane vijesti

Ukrajinci pokazali “sobu za mučenje” ruske vojske u Buči

Nakon čišćenja Kijevske regije od ruske vojske, pojavljuju se nove činjenice o njihovim ratnim zločinima. Društvenim mrežama kruži…

Ukrajinsko-ruski “artiljerijski dvoboj” neviđenih razmjera

Slika sa poljima punim kratera od bombi i granata u Ukrajini pokazuje da se vode užasne artiljerijske bitke,…

Zastrašujuće poruke iz Austrije: “Mi smo žrtve sankcija Rusiji, želimo neutralnost!”

Skoro 40.000 Austrijanaca potpisalo je “kolektivno pismo” i poslalo ga kancelaru zemlje. Zatražili su prekid podrške Ukrajini, pri…
Total
0
Share