Rusi u rekordnom roku napisali nove udžbenike historije: “Naša istina o ratu”

Vladimir Putin @telegram.org

Moskva je predstavila nove udžbenike historije koji uključuju dijelove o invaziji na Ukrajinu. Udžbenici su napisani za svega nekoliko mjeseci, očito s namjerom prije nego što se učenici vrate u školu, piše “Guardian”.

Kremlj je pooštrio stisak na historijskom narativu u školama pod vlašću Vladimira Putina, a trend se ubrzao otkako je ruski predsjednik napao Ukrajinu 2022. godine. Sukob se sve više predstavljao mladim Rusima kao dio “historijske misije Moskve“.

Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov predstavio je novi udžbenik za učenike 11. razreda na konferenciji za novinare u Moskvi.

Historija “stara” par mjeseci

Udžbenik ima za cilj da školarcima prenese “ciljeve (ofanzive) u Ukrajini… misiju demilitarizacije i denacifikacije kako bi se učenici uvjerili da stvari zaista stoje onako kako je napisano“, rekao je, ponavljajući pri tome Putinove ciljeve kada je poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Kravcov navodi da udžbenik pokriva period od 1945. do 21. vijeka, te da će biti “u svim školama od 1. septembra”. “Udžbenik je napisan za ‘manje od pet mjeseci'”, dodao je ruski ministar, obećavši da će “nakon završetka (tzv.) specijalne vojne operacije (u Ukrajini) i ruske pobjede, završiti udžbenik”.

U udžbeniku se navode tekstovi o ruskim vojnicima koji “spašavaju mir” 2014. godine, nakon što je Moskva anektirala poluostrvo Krim, pri tome kritikujući zapadne sankcije, opisujući ih kao “nešto gore i od Napoleona”, koji je marširao na Rusiju 1812. godine.

Vezane vijesti

Rusi se povlače na Krim, na granici sa oblasti Herson grade se utvrđenja?!

Ruske okupatorske snage na Krimu su počele da grade odbrambene strukture na administrativnoj granici sa Hersonskom oblasti. Na…

Jedan od najjačih saveznika Ukrajine napravio prvi korak unazad

Poljska, jedna od najjačih saveznica Ukrajine, zatražila je u srijedu od Evropske unije (EU) da iskoristi sva sredstva…

Partizani u Rusiji zapalili borbeni avion Su-27

Na društvenim mrežama danas se pojavio video zapis u kome se navodno vidi ruski borbeni avion Su-27 u…
Total
0
Share