Rusija je izgubila više vojnika u Ukrajini nego SAD za 20 godina

Ruski zarobljenici u Ukrajini @Facebook

Tokom tri sedmice rata u Ukrajini, Rusija je izgubila više od sedam hiljada vojnika, objavio je “The New York Times”, pozivajući se na podatke američkih obavještajnih službi.

Napominje se da ovaj broj premašuje ukupan broj američkih vojnih lica ubijenih u posljednjih 20 godina u Iraku i Afganistanu.

Mnoštvo ranjenih utiče na borbenost

Prema američkim zvaničnicima, “zapanjujući” gubici akumulisani u samo tri sedmice borbi ozbiljno utiču na borbenu sposobnost ruskih jedinica.

Pentagon vjeruje da stopa žrtava od 10 posto, uključujući poginule i ranjene, čini jedinicu nesposobnom za obavljanje vojnih zadataka.

Tri poginula generala

Sa više od 150.000 ruskih vojnika koji učestvuju u ratu u Ukrajini, ruske žrtve, uključujući otprilike 14.000 do 21.000 ranjenih, su blizu ovog nivoa.

Osim toga, ruska vojska je izgubila najmanje tri generala u borbi.

Zvaničnici Pentagona smatraju da bi sve veći broj poginulih u ratu mogao negativno uticati na želju ruskih vojnika da nastave borbu. Prema američkim obavještajnim službama, moral ruskih trupa je naglo pao i postoje dokazi da vojska “napušta svoju opremu i odlazi u šumu”.

Vezane vijesti

Supruga Dmitrija Peskova razbijala tanjire u Grčkoj

Kancelarija sekretara za štampu Kremlja, Dmitrija Peskova, našla se na udaru kritika nakon što je njegova supruga snimljena…

Nevjerovatan snimak erupcije podvodnog vulkana i cunamija

Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Haʻapai izazvala je ogromne talase u Tihom okeanu. Cunami je nakon erupcije vulkana…

Očajne porodice ruskih vojnika zovu u Ukrajinu da saznaju za sudbinu svojih najmilijih

Ukrajinska vlada uspostavila je telefonsku liniju za pružanje informacija ruskim porodicama o vojnicima poginulim ili ranjenim tokom invazije.…
Total
1
Share