Rusija je krenula u ljetnu kontraofanzivu

Borbeni avion “Su-35” @Twitter

U pozadini pažnje svijeta na kontraofanzivu domaćih snaga u Ukrajini, Rusija je tiho pokrenula novu ofanzivu u istočnom dijelu Ukrajine, piše američki portal “The Hill”.

Ruski napad se odvija u regiji Lugansk, za koji analitičari kažu da ima za cilj podrivanje ukrajinske kontraofanzive. Iako je ova operacija mnogo manja (po veličini) od zimske ofanzive Moskve, ruska ofanziva bi mogla izvršiti pritisak i odvratiti Ukrajinu tokom trajanja njene velike ofanzive.

Ozbiljan udarac Ukrajini

Kako navodi merički medij, ruske trupe trenutno brzo napreduju prema gradu Kupjansku u oblasti Harkov, a ako bude zauzet, to će ojačati rusku kontrolu nad tim područjem. Moskva je zauzela grad u ranim danima rata prije nego što su ga ukrajinske snage oslobodile prošle jeseni.

Analitičari “Centra za strateške i međunarodne studije” sumnjaju da Rusija može ići naprijed. Ali ako se to dogodi, to će biti ozbiljan udarac Ukrajini u ovom opasnom trenutku. Ukrajinski zvaničnici potvrdili su da se napadi u blizini Kupjanska intenziviraju.

Vezane vijesti

Švedski premijer odbacuje rušenje džamija: “Mi ne rušimo bogomolje”

Švedski premijer Ulf Kristersson osudio je u ponedjeljak “neosnovane” izjave lidera ekstremne desnice, pristalice koalicione vlade, koji je…

Moskva: Stotine hiljada muslimana na proslavi Bajrama

Oko 400.000 muslimanskih vjernika okupilo se u petak u ruskoj prijestolnici Moskvi na proslavi Ramazanskog bajrama kojom se…

Ukrajina potvrdila: Rusija danas zauzela 42 sela u regionu Donjecka

Ruske snage zauzele su danas čak 42 sela u istočnom regionu Donjecka, ali bi Ukrajina mogla da ih…
Total
0
Share