Rusija napada Ukrajinu kroz “zonu isključenja” u Černobilu!?

Karta Ukrajine @pixabay.com

Rusija bi mogla pokrenuti ofanzivu na Kijev kroz černobilsku “zonu isključenja”, koja se nalazi nedaleko od glavnog grada Ukrajine, tvrdi britanski “Sky News”.

Černobil se nalazi u blizini glavnog grada Ukrajine. I to ga čini strateški važnim, jer se sjeverno od zone isključenja nalazi granica sa ruskim saveznikom – Bjelorusijom. Invazijska vojska ovdje nema kuda drugo ići osim najkraćeg puta do glavnog grada Ukrajine”, navodi britanski medij.

“Prazan prostor”

Prema istim navodima, u pozadini izjava o intenziviranju ruske agresije, Ukrajina je odlučila da pojača svoje vojno prisustvo unutar “zone isključenja”. U protekla dva mjeseca tamo je poslato 7,5 hiljada ljudi. Osim toga, povećan je i broj patrola.

Ranije je šef ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao da je Ukrajina spremna za konstruktivne pregovore s Rusijom, ali da neće učiniti ustupke ako Rusija prvo ne zaustavi “svoju vojnu eskalaciju“.

Vezane vijesti

Ruski tenk “promovisan” u podmornicu

Video snimci koje su distribuisali administratori Twitter stranice “Ukraine Weapons Tracker” za praćenje oružja u Ukrajini, prikazuje ruski…

Rusija zaprijetila da će objesiti šefa ukrajinske obavještajne službe

Dmitrij Rogozin, jedan od najbližih saradnika predsjednika Vladimira Putina, rekao je da će Rusija objesiti šefa ukrajinske obavještajne…

Erdogan najavio saradnju sa Rusijom u oblasti bespilotnih letjelica

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da su vodeće zemlje svijeta zainteresovane za saradnju sa Ankarom u…
Total
0
Share