Rusija podstiče sukob na Balkanu skrećući pažnju sa napada na Ukrajinu

Bosna i Hercegovina @depositphotos.com

Kako bi skrenula pažnju Amerikanaca i Evropljana sa krize u Ukrajini i pripreme oružanog napada na ovu državu, Rusija je odlučila da odvuče pažnju NATO-a i EU sa glavnog sigurnosnog pitanja na kontinentu – ruskog zauzimanja ukrajinskih teritorija na Krimu i Donbasu, navode ukrajinski mediji.

Rusija sada očajnički treba da zapali još jednu vatru oružanog sukoba na evropskoj teritoriji kako bi olakšala provođenje svog plana zauzimanja još jednog dijela Ukrajine”, navodi ukrajinski portal “Hvilya“, te nastavlja:

“Iz tog razloga Rusija je najprije pokušala da eskalira situaciju u Crnoj Gori, ali kako je ova država već ranije ušla u NATO, tamo su vrlo brzo pročitali namjere Moskve koja je prije nekoliko godina pokušala izvršiti državni udar uz pomoć svoje vojne obavještajne službe.”

Ukrajinski portal u nastavku navodi da su nakon toga “Rusi počeli da zaoštravaju situaciju na Kosovu, gde su lokalni Srbi ušli u sukob sa albanskom većinom”.

Preko Crne Gore i Kosova, do Bosne i Hercegovine

“Međutim, na Kosovu postoji prilično moćan međunarodni kontingent mirovnih snaga, koji je stavljen u pripravnost. Čak ni posjeta ruskog ambasadora i vojnog atašea iz Beograda granicama Kosova, kako bi se ‘na licu mjesta razjasnila situacija’, nije podstakla Srbe s Kosova na otvaranje sukoba, te ova akcija nije krunisana uspjehom. Ali je onda je Kremlj izvukao ‘kec iz rukava‘”, navodi se u člansku objavljenom na portalu “Hvilya“, te nastavlja:

“U Bosni i Hercegovini najbliži pristalica Vladimira Putina, Milorad Dodik, koji je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, počeo je da ‘trese’ situaciju u ovoj državi.

Redovan moskovski gost

Naime, Dodik je počeo da traži vraćanje niza ovlaštenja srpskom entitetu – Republici Srpskoj (RS), koja su svojevremeno bila prenesena na državni nivo, uključujući naplatu poreza, oružane snage, kao i druga ovlaštenja, a insistirao je i na ukidanju institucije visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

Dodik stalno putuje u Moskvu na konsultacije, gdje uvijek nailazi na punu finansijsku i političku podršku Kremlja, i gdje je i ovaj put dobio podršku za sve svoje radikalne akcije.

Podstrekač i mirotvorac

Hvilya” napominje da “Sjedinjene Američke Države (SAD), NATO i EU moraju biti spremni na činjenicu da Rusija u Bosni i Hercegovini može zapaliti pravi rat, gdje će se odmah pojaviti kao mirotvorac i ‘gurnuti’ kolektivni Zapad da pregovara sa Kremljom o rješavanju sljedećeg oružanog sukoba, koji je, zapravo, stvorila Moskva”.

“Na kraju krajeva, nije snabdevanje naftom i gasom, već korupcija, oružani sukobi i nestabilnost ono što ostaje glavni artikal ruskog izvoza. Moskva ‘pali šibice’ u blizini bureta baruta, što je region Balkana. Ovo je vrlo opasno, što znači da Evropljani i Amerikanci moraju biti na oprezu“, zaključuje ukrajinski portal.

Vezane vijesti

Rusija je odustala od ideje da okupira Ukrajinu

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjedništva, rekao je da je Rusija odustala od ideje o potpunoj okupaciji Ukrajine, prenijela…

“Ravno samoubistvu”: Putin naredio ruskim generalima novi pokušaj zauzimanja Kijeva”

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od Ministarstva odbrane da pripremi plan za veliku ofanzivu na Ukrajinu, uključujući…

Rusi priznali da su Ukrajinci probili prvu liniju odbrane u oblasti Herson

Prvu liniju odbrane ruskih okupatora u oblasti Herson probila je ukrajinska vojska 29. augusta, time očito pokrenuvši dugo…
Total
0
Share