Ruska vojska ismijava Šojgua, Putin ga “zaobilazi” u informacijama “sa terena”

Sergej Šojgu @YouTube

Ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua odavno “zaobilazi” i sam predsjednik Vladimir Putin, koga već duže vrijeme o tzv. “specijalnoj vojnoj operaciji” direktno obavještavaju komandanti koji su direktno uključeni u sukobe u Ukrajini, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Britanski obavještajci navode da ruski oficiri i vojnici sa vojnim iskustvom vjerovatno već duži vremenski period ismijavaju Šojgua zbog njegove neefikasnosti sa kojom je vodio vojsku u Ukrajini.

Građevinac na čelu vojske

Britansko Ministarstvo odbrane smatra da se Šojgu dugo borio da prevaziđe nedostatak vojnog iskustva, jer je većinu svoje karijere proveo u građevinskom sektoru i u Ministarstvu za vanredne situacije.

Izjava Sergeja Šojgua da ruske trupe usporavaju ofanzivne akcije u Ukrajini radi zaštite civila je namjerna dezinformacija, s obzirom na to da je najmanje šest ruskih generala smijenjeno jer nisu napredovali dovoljno brzo, navelo je britansko ministarstvo odbrane u svojoj ocjeni od petka.

Ministar kojeg se ništa ne pita

Prema nezavisnoj ruskoj istraživačkoj platformiiStories“, Putin je navodno počeo da se konsultuje sa vojnim komandantima koji su direktno zaduženi za borbene operacije u Ukrajini, što dovodi do zaključka da je čelnik Kremlja izgubio povjerenje u svog ministra odbrane.

Nakon povlačenja ruskih trupa iz okoline Kijeva, Putin je navodno pokušao lično da pokrene vojsku, ali je odustao i sada se, prelazeći preko Šojguove funkcije, direktno konsultuje sa vojnim komandantima na tlu Ukrajine koji su uključeni u borbena dejstva, iako je Šojgu i dalje, bar na papiru, na čelu ruske vojske.

Vezane vijesti

Nevjerovatan, ali i sramotan pronalazak u ruskom oklopnom vozilu

U jednom od oklopnih vozila ruske vojske nedavno je pronađen nevjerojatan nalaz, koji pokazuje svu poentu “druge armije…

Nevjerovatan video: Rusi i Ukrajinci se dobacuju bombama!

Ukrajinski vojnici 3. jurišne brigade Kijeva objavili su na društvenim mrežama video snimak taktike kojom jurišaju i “čiste”…

Novi zemljotres u Turskoj: Jedna osoba poginula, 69 povrijeđenih, urušene mnoge zgrade

U zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio jugoistočnu Tursku, jedna osoba je poginula, 69 ljudi je povrijeđeno, a…
Total
0
Share