Ruske turiste na krstarenju u Gruziji dočekali “s čistom mržnjom”

Doček ruskih turista u Gruziji @Twitter

Svoj odmor sigurno nisu zamišljali ovako – kada je kruzer “Astoria Grande” pristao u luci Batumi krajem jula, mnogi Gruzijci su čekali na obali. Međutim, umjesto srdačne dobrodošlice, za putnike su imali jasna mišljenja i mnogobrojne plakate sa sloganima.

Kruzer “Astoria Grande” 2021. godine je promjenio vlasnika, te je od tada vjerovatno u vlasništvu ruskih investitora preko “offshore” kompanije. Brod obavlja krstarenja Crnim morem od Sočija u Rusiji do obala Turske, uglavnom prevozeći ruske turiste. Tokom krstarenja, turisti takođe mogu posjetiti gruzijsku obalu, što uključuje i zaustavljanje u luci grada Batumija.

Video: Twitter

Srednji prst

Krajem jula 2023. godine, međutim, najmanje dvije grupe ruskih turista bile su grubo dočekane, pokazuju nebrojeni video snimci objavljeni na društvenim mrežama. Ljudi su mahali ukrajinskim zastavama, Rusima su pokazivali srednji prst i bacali predmete na autobuse koji prevoze turiste od luke do gruzijskih znamenitosti, dok je policija nastojala zaštiti putnike.

Podsjetimo, nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Gruzija je predala zahtjev za pridruživanje EU, a veliki dio stanovništva ove države vidi Rusiju kao jasnog agresora u Ukrajini.

Najbolniji trenutak za ovu državu ipak se dogodio 2008. godine, kada je Gruzija iz prve ruke iskusila šta znači imati Rusiju za susjeda. Tada su vojnici Vladimira Putina ilegalno ušli u zemlju kako bi podržali lokalne separatiste u dvije proruske regije koje su proglasile nezavisnost.

Vezane vijesti

Zbog političkog pritiska: Ruska vojska rasipa snage kod Bahmuta

Ukrajinske trupe polako napreduju na najmanje dva pravca na sjeveroistoku zemlje, gdje ruska vojska pruža veći otpor nego…

Ukrajinci pokazali razbijenu vojnu kolonu Ruske Federacije kod Harkova

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Anton Geraščenko, objavio je danas snimak na kojem se vidi razbijena kolona ruske…

Ministrica odbrane Austrije očekuje sukobe na zapadnom Balkanu

Kao jedna od država koja ima najveći broj vojnika u okviru snaga međunarodne zajednice na Zapadnom Balkanu, Austrija…
Total
0
Share