Ruski ekspert: “Raspad BiH je neisplativ za Rusiju iz namanje dva razloga”

Pavel Kandel @vestnikkavkaza.net

Pavel Kandel, šef sektora za etnopolitičke sukobe “Ruske akademije nauka” rekao je da Rusija ekonomski i politički podržava Milorada Dodika, ali ne podržava pokušaje dezintegracije Bosne i Hercegovine.

“Rusija podržava Dodika politički, podržava ga i ekonomski, ako je vjerovati Dodiku koji je prema navodima medija uspio dogovoriti izuzetno nisku cijenu gasa za Republiku Srpsku (RS)”, rekao je Kandel, napominjući da se Rusija, baš kao i Dodik, zalaže za ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Ekspert je istovremeno naglasio da srpski političari u Srbiji i BiH znaju da za pobjedu na izborima moraju dati nekoliko rusofilskih izjava i otputovati u Moskvu kako bi “snimili selfie sa Putinom” .

“Sve ovo treba iskoristiti u izbornoj propagandi, što je Dodik i učinio”, kazao je Kandel, dodajući da su pokušaji razbijanja Bosne i Hercegovine neisplativi za Rusiju, jer bi to ugrozilo snabdijevanje Evrope ruskim energentima.

Novac je Rusiji važniji od Dodika

“Rusija ne podržava pokušaje dezintegracije Bosne i Hercegovine, jer će svaka nestabilnost na Balkanu dovesti do toga da će isporuke ruskih energenata, koje idu preko Balkana biti ugrožene, a to je glavni ekonomski motiv ruskog prisustva u tom dijelu svijeta“, smatra Kandel.

Ruski ekspert također navodi da je drugi razlog zašto Rusija ne podržava destabilizaciju Balkana taj što će u slučaju zaoštravanja situacije “Rusija morati da stane u odbranu svojih štićenika“.

“Svako takvo pogoršanje pretpostavlja da će Rusija morati da brani svoje štićenike, što je krajnje nepoželjno u svakom pogledu“, rekao je član “Ruske akademije nauka”, napominjući da je Balkanizuzetno udaljeno poprište (op.a. vojnih) operacija sa veoma neisplativom logistikom“.

Vezane vijesti

Zaharova odgovorila Amerikancima u stilu Britney Spears: “Hit Me Baby One More Time”

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odgovorila je na poruku iz američkog State Departmenta stihovima pjesme poznate…

Rekordan broj zaraženih u Njemačkoj, prvi put preko 200.000 slučajeva

Broj novih infekcija virusom korona u Njemačkoj premašio je brojku od 200.000, dostigavši ​​rekordnih 203.136 infekcija u posljednja…

Ukrajinci nastavljaju napredovati na sjeveru Hersonske oblasti

Oružane snage Ukrajine nastavljaju ofanzivu na sjevernom frontu u oblasti Herson, saopštio je glasnogovornik Operativne komande “Jug”, Vladislav…
Total
1
Share