Ruski ekspert: “Raspad BiH je neisplativ za Rusiju iz namanje dva razloga”

Pavel Kandel @vestnikkavkaza.net

Pavel Kandel, šef sektora za etnopolitičke sukobe “Ruske akademije nauka” rekao je da Rusija ekonomski i politički podržava Milorada Dodika, ali ne podržava pokušaje dezintegracije Bosne i Hercegovine.

“Rusija podržava Dodika politički, podržava ga i ekonomski, ako je vjerovati Dodiku koji je prema navodima medija uspio dogovoriti izuzetno nisku cijenu gasa za Republiku Srpsku (RS)”, rekao je Kandel, napominjući da se Rusija, baš kao i Dodik, zalaže za ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Ekspert je istovremeno naglasio da srpski političari u Srbiji i BiH znaju da za pobjedu na izborima moraju dati nekoliko rusofilskih izjava i otputovati u Moskvu kako bi “snimili selfie sa Putinom” .

“Sve ovo treba iskoristiti u izbornoj propagandi, što je Dodik i učinio”, kazao je Kandel, dodajući da su pokušaji razbijanja Bosne i Hercegovine neisplativi za Rusiju, jer bi to ugrozilo snabdijevanje Evrope ruskim energentima.

Novac je Rusiji važniji od Dodika

“Rusija ne podržava pokušaje dezintegracije Bosne i Hercegovine, jer će svaka nestabilnost na Balkanu dovesti do toga da će isporuke ruskih energenata, koje idu preko Balkana biti ugrožene, a to je glavni ekonomski motiv ruskog prisustva u tom dijelu svijeta“, smatra Kandel.

Ruski ekspert također navodi da je drugi razlog zašto Rusija ne podržava destabilizaciju Balkana taj što će u slučaju zaoštravanja situacije “Rusija morati da stane u odbranu svojih štićenika“.

“Svako takvo pogoršanje pretpostavlja da će Rusija morati da brani svoje štićenike, što je krajnje nepoželjno u svakom pogledu“, rekao je član “Ruske akademije nauka”, napominjući da je Balkanizuzetno udaljeno poprište (op.a. vojnih) operacija sa veoma neisplativom logistikom“.

Vezane vijesti

Ukrajinci zarobili komandanta tenkovske čete, izvukli ga iz zapaljenog tenka

Ukrajinski branitelji izvukli su i zarobili, iz oklopnog vozila zahvaćenog plamenom, ruskog komandanta tenkovske čete. Kako je objavio…

Milioner donirao besplatno gorivo, nastao haos u saobraćaju

Saobraćajni haos izbio je u četvrtak u američkoj metropoli Čikagu, a sve zbog toga što je lokalni biznismen,…

Pogledajte kako se teretni avion prepolovio prilikom slijetanja

Teretni avion se prepolovio na dva dijela nakon prinudnog slijetanja na međunarodni aerodrom u glavnom gradu Kostarike, San…
Total
1
Share