SAD: “Pfizeru” odobrena anti-Covid pilula, efikasna čak 88 posto

“Pfizer” lijekovi @Twitter

Pilulu protiv virusa “Covid-19”, kompanije “Pfizer”, hitno je odobrila Američka agencija za lijekove (FDA), što je važan korak u borbi protiv pandemije virusa korona, koja bi mogla omogućiti milionima zaraženih ljudi da imaju pristup liječenju.

“Ovo ovlaštenje pruža novi alat za borbu protiv Covid-19 u ključnom trenutku pandemije, u vrijeme kada se pojavljuju nove mutacije“, kazala je službenica FDA, Patrizia Cavazzoni, čiji su navodi citirani u saopštenju za javnost.

Ovaj antivirusni lijek može se davati visokorizičnim pacijentima starijim od 12 godina, navodi agencija FDA, koja, za razliku od uobičajenog, nije sazvala komitet nezavisnih stručnjaka da pregleda podatke dostavljene prije odobrenja.

Pfizerova” pilula, koji se prodaje kao Paxlovid, sastoji se od kombinacije dvije pilule koje se uzimaju dva puta dnevno tokom pet dana, nakon uspostavljanja dijagnoze i unutar pet dana od pojave simptoma, navodi “FDA”.

Hospitalizacije i smrtni slučajevi manji za 88%

Pilula iz poznate američke kompanije “Pfizer”, čija je vakcina protiv Covid-19 također odobrena u Sjedinjenim Američkim Državama, smanjuje hospitalizacije i smrtne slučajeve za 88% kod rizičnih osoba kada je uzimaju u prvih pet dana nakon pojave simptoma, navodi su kliničkih ispitivanja koja su uključivala više od 2.200 ljudi.

U ovim ispitivanjima nisu zabilježeni smrtni slučajevi među pacijentima koji su primali terapiju. Učesnici su bili nevakcinisani i pod visokim rizikom od razvoja teškog slučaja “Covid-19“.

EU već ranije odobrila “Paxlovid”

“Pfizer” je također najavio da bi njegov antivirusni tretman trebao ostati efikasan i protiv nove mutacije “Omikron”.

Prošle sedmice “Evropska agencija za lijekove” (EMA) saopštila je da je u Evropskoj uniji (EU) odobrila upoterebu anti-Covid pilule proizvođača “Pfizer”, i to samo u hitnim slučajevima.

Vezane vijesti

Ukrajina “troši” nevjerovatan broj dronova dnevno: “Rat je sve promijenio”

Kako navodi šef ukrajinske Službe za specijalne komunikacije Iurii Sihol vojska odana Kijevu svakog dana sukoba sa Rusijom…

100.000 mobilisanih Rusa poslato direktno na front, oni se masovno predaju

U Rusiji je već oko 100.000 rezervista dobilo pozive i odmah je poslato u najteža područja fronta, izjavio…

Kako izgleda ruska kolona koja je potpuno uništena kod Kijeva

Najnoviji video snimak autoputa u zapadnom dijelu Kijeva prikazuje kolonu ruskih vozila potpuno uništenu napadima ukrajinskih oružanih snaga.…
Total
0
Share