SAD: “Pfizeru” odobrena anti-Covid pilula, efikasna čak 88 posto

“Pfizer” lijekovi @Twitter

Pilulu protiv virusa “Covid-19”, kompanije “Pfizer”, hitno je odobrila Američka agencija za lijekove (FDA), što je važan korak u borbi protiv pandemije virusa korona, koja bi mogla omogućiti milionima zaraženih ljudi da imaju pristup liječenju.

“Ovo ovlaštenje pruža novi alat za borbu protiv Covid-19 u ključnom trenutku pandemije, u vrijeme kada se pojavljuju nove mutacije“, kazala je službenica FDA, Patrizia Cavazzoni, čiji su navodi citirani u saopštenju za javnost.

Ovaj antivirusni lijek može se davati visokorizičnim pacijentima starijim od 12 godina, navodi agencija FDA, koja, za razliku od uobičajenog, nije sazvala komitet nezavisnih stručnjaka da pregleda podatke dostavljene prije odobrenja.

Pfizerova” pilula, koji se prodaje kao Paxlovid, sastoji se od kombinacije dvije pilule koje se uzimaju dva puta dnevno tokom pet dana, nakon uspostavljanja dijagnoze i unutar pet dana od pojave simptoma, navodi “FDA”.

Hospitalizacije i smrtni slučajevi manji za 88%

Pilula iz poznate američke kompanije “Pfizer”, čija je vakcina protiv Covid-19 također odobrena u Sjedinjenim Američkim Državama, smanjuje hospitalizacije i smrtne slučajeve za 88% kod rizičnih osoba kada je uzimaju u prvih pet dana nakon pojave simptoma, navodi su kliničkih ispitivanja koja su uključivala više od 2.200 ljudi.

U ovim ispitivanjima nisu zabilježeni smrtni slučajevi među pacijentima koji su primali terapiju. Učesnici su bili nevakcinisani i pod visokim rizikom od razvoja teškog slučaja “Covid-19“.

EU već ranije odobrila “Paxlovid”

“Pfizer” je također najavio da bi njegov antivirusni tretman trebao ostati efikasan i protiv nove mutacije “Omikron”.

Prošle sedmice “Evropska agencija za lijekove” (EMA) saopštila je da je u Evropskoj uniji (EU) odobrila upoterebu anti-Covid pilule proizvođača “Pfizer”, i to samo u hitnim slučajevima.

Vezane vijesti

Otkriveno zašto je toliko ruskih generala poginulo na bojnom polju

Ono što je posebno šokiralo vojne stručnjake tokom ruske invazije na Ukrajinu bila je pogibija nekoliko ruskih generala…

Američki pilot napravio selfie sa špijunskim balonom prije nego što je oboren

Pentagon je u srijedu objavio selfie snimljen u kokpitu špijunskog aviona “U-2”, dok je pilot letio iznad kineskog…

Rusi se povlače iz nuklearne elektrane Zaporožje?

Ruska opoziciona novinarka i književnica Julija Latinina tvrdi da će ruske okupacione snage uskoro napustiti nuklearnu elektranu Zaporožje.…
Total
2
Share