SAD: Prvi put više od milion novih slučajeva u jednom danu

Covid-19 u SAD @freepik.com

Broj novih slučajeva zaraze virusom korona koji se svakodnevno bilježi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) premašio je granicu od milion po prvi put od početka pandemije.

Sa oko milion i 84 hiljade novih slučajeva u ponedjeljak, vlasti su zabilježile skoro dvostruko više nego tačno sedmicu ranije (544,329), navodi se u podacima Univerziteta “Johns Hopkins” (JHU).

Niska stopa smrtnosti

Prethodni maksimum zabilježen je 30. decembra sa 590.576 novih infekcija. Broj umrlih od potvrđene korona infekcije ostao je relativno stabilan i iznosi 1.693 u ponedjeljak. Međutim, zbog praznika podatke treba procjenjivati ​​s oprezom.

Prema procjenama zdravstvenih vlasti CDC-a, varijanta soja “Omikron“, koja se smatra posebno zaraznom, bila je odgovorna za više od 58 posto svih infekcija zabilježenih u zemlji krajem decembra. Broj zabilježenih bolničkih prijema zaraženih osoba je posljednji put opao u sedmici do 25. decembra, ali će prema prognozi CDC-a, vjerovatno ponovo značajno porasti u narednim sedmicama.

“Johns Hopkins” kao mjerilo

U zemlji sa oko 330 miliona stanovnika, skoro 56,2 miliona ljudi zaraženo je patogenom SARS-CoV-2, a umrlo je više od 827.000 ljudi. Prema CDC-u, 62 posto stanovništva je potpuno vakcinisano, 33,4 posto je do sada primilo dopunsku “buster” vakcinu.

Internet stranica Univerziteta “Johns Hopkins” se redovno ažurira, te je čak i ažuriranija od službenih podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ili CDC-a. U nekim slučajevima, brojevi – uključujući i one novozaraženih u roku od 24 sata, ali i one umrlih – se naknadno ispravljaju.

Vezane vijesti

Veliki napad na Harkov: Rusi pokrenuli kontraofanzivu

Ruske trupe, koje pokušavaju da se održe na krajnjem sjeveroistoku oblasti Harkov uz samu državnu granicu, žestoko su…

“Drugi front”: Ukrajinci herojski gase žitna polja koja su zapalili Rusi

Rat se u Ukrajini ne odvija samo na bojnom polju. Trenutno, Ukrajinci spašavaju žetvu kako bi obezbijedili žito…

Harkov: Ruski helikopter pucao na vlastite položaje

Ruska vojska pucala je na vlastite položaje u selu Mali Rogan u oblasti Harkov, napisao je šef Harkovske…
Total
1
Share