SAD: Prvi put više od milion novih slučajeva u jednom danu

Covid-19 u SAD @freepik.com

Broj novih slučajeva zaraze virusom korona koji se svakodnevno bilježi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) premašio je granicu od milion po prvi put od početka pandemije.

Sa oko milion i 84 hiljade novih slučajeva u ponedjeljak, vlasti su zabilježile skoro dvostruko više nego tačno sedmicu ranije (544,329), navodi se u podacima Univerziteta “Johns Hopkins” (JHU).

Niska stopa smrtnosti

Prethodni maksimum zabilježen je 30. decembra sa 590.576 novih infekcija. Broj umrlih od potvrđene korona infekcije ostao je relativno stabilan i iznosi 1.693 u ponedjeljak. Međutim, zbog praznika podatke treba procjenjivati ​​s oprezom.

Prema procjenama zdravstvenih vlasti CDC-a, varijanta soja “Omikron“, koja se smatra posebno zaraznom, bila je odgovorna za više od 58 posto svih infekcija zabilježenih u zemlji krajem decembra. Broj zabilježenih bolničkih prijema zaraženih osoba je posljednji put opao u sedmici do 25. decembra, ali će prema prognozi CDC-a, vjerovatno ponovo značajno porasti u narednim sedmicama.

“Johns Hopkins” kao mjerilo

U zemlji sa oko 330 miliona stanovnika, skoro 56,2 miliona ljudi zaraženo je patogenom SARS-CoV-2, a umrlo je više od 827.000 ljudi. Prema CDC-u, 62 posto stanovništva je potpuno vakcinisano, 33,4 posto je do sada primilo dopunsku “buster” vakcinu.

Internet stranica Univerziteta “Johns Hopkins” se redovno ažurira, te je čak i ažuriranija od službenih podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ili CDC-a. U nekim slučajevima, brojevi – uključujući i one novozaraženih u roku od 24 sata, ali i one umrlih – se naknadno ispravljaju.

Vezane vijesti

Prigožin: Na ukrajinskom frontu testiraju pilulu za univerzalnog vojnika

Šef ruske privatne kompanije “Wagner” Jevgenij Prigožin kazao je da ukrajinska vojska protiv Rusa redovno koristi hemikalije –…

Trump optužen da je začepio WC šolje u Bijeloj kući

Nova knjiga potresla je američku političku scenu. U njoj novinarka Maggie Habermann otkriva da su među zvaničnicima Bijele…

Na “proslavu” Dana ruske mornarice u Hersonu niko nije došao

Lokalno stanovništvo ignorisalo je događaje povodom Dana ruske mornarice koje su ruski okupatori organizovali u južnom ukrajinskom gradu…
Total
1
Share