SAD: Ukrajinske snage napreduju, i to značajno

Ukrajinski tenkovi @ukraine.ru

Ukrajinske oružane snage napredovale su u svojoj kontraofanzivi u zapadnom dijelu regije Zaporožje, javila je “dpa”, pozivajući se na studiju “Instituta za proučavanje rata” sa sjedištem u Washingtonu.

Studija instituta tvrdi da su ukrajinske trupe postigle “značajan taktički napredak”. Prema fotografijama iz tog područja, Ukrajinci su stigli do sjeverne periferije sela Robotine u regiji Zaporožje, koje se nalazi oko 10 km južno od grada Orehova.

Rusi premještaju snage

Studija također spominje pojačane ruske napade u blizini Kupjanska u Harkovskoj oblasti, koju su Ukrajinci oslobodili prošle godine.

Britansko ministarstvo odbrane je zauzvrat objavilo da Rusija šalje još vojnika u Zaporožje kao odgovor na ukrajinski pritisak. Ruske snage su možda premjestile zračno-desantne trupe iz regije Herson u područje oko grada Orehova, navelo je britansko ministarstvo u svom redovnom obavještajnom biltenu.

Diverzija slabi ruske pozicije u blizini istočne obale rijeke Dnjepar, gdje su ruske snage sve više na udaru ukrajinskih amfibijskih napada, napominje “dpa“.

Vezane vijesti

Ekonomski problemi Turske utiču na Erdoganovu popularnost

Niz anketa objavljenih ovog mjeseca pokazuje da mnogi Turci vjeruju da je veća vjerovatnoća da će opozicioni savez…

Čiju je tehnologiju Iran ukrao za dronove koje je prodao Rusiji

“Conflict Armament Research” (CAR), organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja istražuje komponente oružja, utvrdila je da dronovi…

Rusi masovno bježe sa Krima nakon snažnih eksplozija

Nakon niza snažnih eksplozija 9. augusta na teritoriji okupiranog Krima, Rusi su počeli masovno da bježe sa poluostrva,…
Total
0
Share