Senator Grassley: “Ne možemo dozvoliti ponavljanje genocida u Bosni i Hercegovini”

Chuck Grassley @YouTube

Američki senator Chuck Grassley, je nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, uputio pismo američkim državnom sekretaru Antonyju Blinkenu.

Grassley u pismu navodi da je lider bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio da će otcijepiti entitet RS od Bosne i Hercegovine, te da SAD treba da uvedu sve mehanizme, uključujući diplomatiju i sankcije.

Napominjući da ga je ministrica Turković informisala o ozbiljnosti situacije u Bosni i Hercegovini, Grassley je pozvao američku administraciju da preduzme sve neophodne korake kako bi se spriječilo pogoršanje situacije u Bosni i Hercegovini.

Očuvati mir

Ističući da su mnogi ljudi koji žive u SAD došli kao rezultat rata i genocida u Bosni i Hercegovini, senator iz Iowe je napisao: “Ne možemo dozvoliti da se ovo ponovi“.

Navodeći da je spreman učiniti sve da očuva mir i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Grassley je dodao da je spreman raditi sa ministrom vanjskih poslova Blinkenom po ovom pitanju.

Vezane vijesti

Zašto se ruske trupe toliko trude da zauzmu Bahmut

Tokom protekle sedmice, ruske trupe su iz dva pravca napredovale oko 2 kilometra prema ukrajinskom gradu Bahmutu u…

Ruska ambasada u Tirani od sada u ulici “Slobodna Ukrajina”

Ulica u Tirani u kojoj se nalaze ruska i ukrajinska ambasada od sada će se zvati “Slobodna Ukrajina”,…

I zvaničan kraj Merkelove ere – Olaf Scholz novi njemački kancelar

Poslanik Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Olaf Scholz izabran je za saveznog kancelara Njemačke. Za njega je danas glasalo…
Total
1
Share