SENZACIONALNO: Rusi se povlače iz cijele Ukrajine, novi referendum na Krimu

Mapa ratnih razgraničenja u Ukrajini @aljazeera.com

Dokument u kojem se tvrdi da je Rusija spremna da se povuče iz Ukrajine procurio je večeras na specijalizovanim ruskim Telegram grupama koje prate rat u susjednoj Ukrajini.

Autentičnost dokumenta u ovoj fazi nije potvrđena, što znači da može biti i lažan, ali može biti i dobro pripremljena operacija ruskih službi da testiraju javno mnijenje – da li će podržati eventualni prekid rata.

(Ne)vjerovatan prijedlog

Prijedlog, koji se nalazi na memorandumu administracije Kremlja i nosi potpis njenog zamjenika šefa Sergeja Kirijenka, upućen je “članovima kontakt grupe za normalizaciju situacije u Ukrajini“.

Uključuje predstavnike Rusije, Ukrajine i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), a osnovana je u ljeto 2014. godine sa ciljem da se riješi tadašnji sukob u Donbasu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 2. septembra 2022. godine izdao dekret kojim se okončava učešće njegove zemlje u ovoj grupi.

Bez mogućnosti plaćanja odštete

Prijedlog predviđa da Rusija ne plaća reparacije za razaranja i žrtve uzrokovane njenom invazijom na Ukrajinu. Moskva je istakla da bi u slučaju zahtjeva za reparacijom mogla postaviti slične zahtjeve zbog zapadnih sankcija, koje je ona smatrala činom agresije.

Rusija želi postepeno ukidanje svih sankcija, uključujući i one nakon 2014. godine, paralelno sa implementacijom uslova ponude.

“Sve damo – Krim ne damo”

Ruska strana predlaže vraćanje ukrajinskog suvereniteta i kontrole granica iz 1991. godine, pod uslovom da se u oblastima Donjecka i Luganska održe izbori prema ukrajinskom zakonodavstvu, a na Krimu – novi referendum o tome kojoj zemlji poluostrvo treba da pripada.

Moskva takođe želi “neometano i postepeno” povlačenje svojih trupa iz ukrajinskih oblasti Harkova, Luganska, Donjecka, Zaporožja, Hersona i Nikolajeva i evakuaciju onih koji su sarađivali sa ruskim okupacionim vlastima, a koji žele da napuste Ukrajinu.

Prijedlog predviđa potpunu demilitarizaciju Krima, tj. iz njega će sve oružane formacije biti povučene u kontinentalnu Rusiju, a na poluostrvo će biti stacionirani međunarodni posmatrači i međunarodna policijska misija. Referendum i izbori u Donbasu takođe treba da budu održani pod nadzorom međunarodnih posmatrača, navodi se u tekstu.

Testiranje reakcija Kijeva

Ruska strana neće prihvatiti klauzulu o bezuslovnoj predaji Krima Ukrajini, uzimajući u obzir njegovu formalno-pravnu (prema ruskim zakonima) pripadnost Ruskoj Federaciji“, navodi se u dokumentu. “Želimo da istaknemo da opcija koju predlažete povlači za sobom najveći gubitak imidža u očima građana Rusije i može izazvati nepovratne procese unutar Ruske Federacije“.

“Također vas molimo da iskoristite svoj uticaj na vlasti u Kijevu za trenutni prekid aktivnih neprijateljstava do konačnog dogovora o konačnoj verziji”, dodaje se u tekstu.

Analitičari su komentarisali objavu dokumenta kao znak da su između Rusije i Ukrajine ili u toku tajni međunarodni pregovori o prekidu vatre i/ili da prijedlog procuri na društvene mreže kako bi se testirale reakcije u Moskvi i Kijevu, ali i međunarodnoj zajednici.

Ruska ponuda Ukrajini o rješavanju ratnih sukoba @Twitter
Ruska ponuda Ukrajini o rješavanju ratnih sukoba @Twitter
Vezane vijesti

Penzioner lovačkom puškom oborio ruski borbeni avion

U martu 2022. godine, kada su ruski okupatori neprekidno bombardovali Černihiv, grad na sjeveroistoku Ukrajine, penzioner Valerij Fedorovič…

Erdogan očito može “upravljati” Putinom

Ambasador Ukrajine u Turskoj, Vasyl Bodnar, rekao je da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima uticaj na ruskog…

U požaru u bolnici poginulo 11 novorođenih beba

Jedanaest novorođenčadi poginulo je u požaru u bolnici koji je izbio tokom noći u porodilištu “Mame Abdoul Aziz…
Total
1
Share