Sibirski vozovi puni vojske i tenkova kreću prema granici sa Ukrajinom

Transport ruske vojske iz Sibira prema Ukrajini @Twitter/GirkinGirkin

U aprilu i ponovo u oktobru 2021. godine Kremlj je rasporedio više od 100.000 vojnika iz južnih, zapadnih, sjevernih i centralnih vojnih okruga na ukrajinsku granicu.

Sada ruska vojska čeka nova naređenja Vladimira Putina u ogromnim kampovima duž rusko-ukrajinske granice i na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je okupirala Rusija, piše njemački “Bild” .

“Rat je sve bliže”

Ove sedmice čak su i vojni stručnjaci bili zapanjeni Rusijom. Putem logističke turneje, Putin premješta svoju vojsku sa krajnjeg istoka zemlje na suprotnu stranu kako bi rasporedio trupe na zapadnu granicu sa Ukrajinom.

Vozovi voze 7.000 kilometara duž legendarne Transsibirske željeznice do Ukrajine i država članica NATO-a.

“Samo 11. januara dvanaest vojnih teretnih vozova prošlo je zapadno kroz Krasnojarsk“, kazao je finski vojni stručnjak Petri Mäkelä. “Ako je to istina, to je ogroman potez.”

Premještanje ruske vojske iz Sibira na granicu s Ukrajinom @imgur.com

Tenkovi, rakete, logistika…

“Transsibirska željeznica je važna vojna transportna mreža s jedne strane Rusije na drugu. Potrebno je šest do sedam dana da vojni voz stigne sa pacifičkog Dalekog istoka do zapadne Rusije. Sibirski vozovi prelaze tu razdaljinu za samo dva ili tri dana“, navodi irski stručnjak za odbranu, Andy Scollick.

Scollick je za “Bild” kazao da masovno premještanje “nema, naravno, nikakve veze sa Kazahstanom, niti sa masovnim vježbama koje planira ruska vojska. Zato se podrazumijeva da trupe idu na zapad kako bi završile i podržale operativnu konsolidaciju u blizini istočne granice Ukrajine.”

U sibirskim vozovima naći ćete sve što vam je potrebno za rat, piše “Bild“. Najnapredniji ruski borbeni tenkovi, raketni sistemi, kamioni, vozila hitne pomoći, nuklearni balistički raketni sistemi i bezbrojna logistička vozila.

Video: Twitter

Vezane vijesti

“Albanija će ući u EU u narednom vijeku”

Albanski premijer Edi Rama, frustriran nesposobnošću EU da deblokira napredak u procesu pridruživanja Zapadnog Balkana, izrazio je nadu…

Dramatične slike iz Harkova: Trenutak bombardovanja stambene zgrade

Ukrajinski grad Harkov u ponedjeljak je bio meta bombardovanja bez presedana u ukrajinsko-ruskom ratu. Snimljene slike pokazuju kako…

Ukrajinci objavili video “savršenog primjera zasjede”

Ukrajinske Oružane snage nastavljaju svakog dana uništavati rusku invazionu vojsku. U jednom od danas objavljenih video zapisa prikazan…
Total
1
Share