Sjeverna Amerika na minus 40, Južna Amerika na plus 50 stepeni

Ljeto i zima @Twitter

Klimatske promjene ne samo da su sve vidljivije, nego sve više osjećamo posljedice u obliku ekstremnih vremenskih uslova u pojedinim dijelovima svijeta.

Možda najočitiji primjer su temperature na području Sjeverne i Južne Amerike. I dok je na sjeveru Zemljine polulopte trenutno zima, na njenoj južnoj polulopti je ljeto.

Ovih dana je izuzetno hladno u nekim dijelovima sjeveroistoka Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Tako na zapadu države Maine meteorolozi predviđaju da će doći do pada temperature i do minus 40 stepeni Celzijusa, uzrokovanih snijegom i jakim  vjetrom.

Ekstremno niske i visoke temperature

S druge strane, Južna Amerika je trenutno pod ogromnim toplotnim talasom, te se temperature ponegdje penju i do 50 stepeni Celzijusa, što posebno dolazi od izražaja u Argentini, ali i njenim susjednim državama Urugvaju i Paragvaju.

Iz priloženih mjerenja, vrlo lako se dolazi do zaključka da razlike u temperaturi ovih dana, između Sjeverne i Južne Amerike, dostižu nevjerovatni raspon od čak 90 stepeni Celzijusa.

Vezane vijesti

Ukrajinska vojska prešla granicu sa Rusijom u oblasti Harkov

U regiji Harkov već postoje mjesta gdje su Oružane snage prešle granicu sa Rusijom, ali su ruski vojnici…

Zastave SSSR-a sa Staljinovim likom na ruskim tenkovima

Mnoge čudnih i zaista smiješnih slika pojavilo se na ukrajinskom frontu tokom aktulenog rata. Bilo je tu vojnika…

“Putin kao lik iz Dostojevskog – sanja o čudovištima oko Rusije”

Bivši američki ministar odbrane, general James Mattis, uporedio je ruskog predsjednika Vladimira Putina sa likom iz romana Fjodora…
Total
2
Share