Sjeverna Amerika na minus 40, Južna Amerika na plus 50 stepeni

Ljeto i zima @Twitter

Klimatske promjene ne samo da su sve vidljivije, nego sve više osjećamo posljedice u obliku ekstremnih vremenskih uslova u pojedinim dijelovima svijeta.

Možda najočitiji primjer su temperature na području Sjeverne i Južne Amerike. I dok je na sjeveru Zemljine polulopte trenutno zima, na njenoj južnoj polulopti je ljeto.

Ovih dana je izuzetno hladno u nekim dijelovima sjeveroistoka Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Tako na zapadu države Maine meteorolozi predviđaju da će doći do pada temperature i do minus 40 stepeni Celzijusa, uzrokovanih snijegom i jakim  vjetrom.

Ekstremno niske i visoke temperature

S druge strane, Južna Amerika je trenutno pod ogromnim toplotnim talasom, te se temperature ponegdje penju i do 50 stepeni Celzijusa, što posebno dolazi od izražaja u Argentini, ali i njenim susjednim državama Urugvaju i Paragvaju.

Iz priloženih mjerenja, vrlo lako se dolazi do zaključka da razlike u temperaturi ovih dana, između Sjeverne i Južne Amerike, dostižu nevjerovatni raspon od čak 90 stepeni Celzijusa.

Vezane vijesti

Katastrofalne poplave u Italiji usmrtile sedam osoba, dijete nestalo

Najmanje sedam osoba je poginulo, a tri se vode kao nestale nakon obilnih kiša i poplava koje su…

Senat SAD usvojio rezoluciju: Rusija – država “sponzor terorizma”

Senat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) usvojio je danas rezoluciju kojom se od State Departmenta poziva da prizna Rusiju…

Novi kralj Velike Britanije nosit će titulu Charles III

Charles, novi suveren Ujedinjenog Kraljevstva, vladaće kao Charles III nakon smrti kraljice Elizabete II, piše “BBC”. “Danas, Kruna…
Total
2
Share