Sjeverna Amerika na minus 40, Južna Amerika na plus 50 stepeni

Ljeto i zima @Twitter

Klimatske promjene ne samo da su sve vidljivije, nego sve više osjećamo posljedice u obliku ekstremnih vremenskih uslova u pojedinim dijelovima svijeta.

Možda najočitiji primjer su temperature na području Sjeverne i Južne Amerike. I dok je na sjeveru Zemljine polulopte trenutno zima, na njenoj južnoj polulopti je ljeto.

Ovih dana je izuzetno hladno u nekim dijelovima sjeveroistoka Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Tako na zapadu države Maine meteorolozi predviđaju da će doći do pada temperature i do minus 40 stepeni Celzijusa, uzrokovanih snijegom i jakim  vjetrom.

Ekstremno niske i visoke temperature

S druge strane, Južna Amerika je trenutno pod ogromnim toplotnim talasom, te se temperature ponegdje penju i do 50 stepeni Celzijusa, što posebno dolazi od izražaja u Argentini, ali i njenim susjednim državama Urugvaju i Paragvaju.

Iz priloženih mjerenja, vrlo lako se dolazi do zaključka da razlike u temperaturi ovih dana, između Sjeverne i Južne Amerike, dostižu nevjerovatni raspon od čak 90 stepeni Celzijusa.

Vezane vijesti

Bojkot Lavrova u UN: Zapadne diplomate napustile salu

Desetine diplomata iz Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva ustali su i napustili prostoriju dok je…

Toplotni talas širom Evrope, Norveška oborila sve rekorde

Snažan toplotni talas zahvatio je Evropu, a prati ga rekordan porast temperatura. U nekim zemljama su vrijednosti na…

Zašto Putin stalno priča o nacistima?

Sukob s neonacističkim snagama u Ukrajini bio je neizbježan, oni su izabrali trenutak za napad. U Putociniju, na…
Total
2
Share