Sjeverna Amerika na minus 40, Južna Amerika na plus 50 stepeni

Ljeto i zima @Twitter

Klimatske promjene ne samo da su sve vidljivije, nego sve više osjećamo posljedice u obliku ekstremnih vremenskih uslova u pojedinim dijelovima svijeta.

Možda najočitiji primjer su temperature na području Sjeverne i Južne Amerike. I dok je na sjeveru Zemljine polulopte trenutno zima, na njenoj južnoj polulopti je ljeto.

Ovih dana je izuzetno hladno u nekim dijelovima sjeveroistoka Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Tako na zapadu države Maine meteorolozi predviđaju da će doći do pada temperature i do minus 40 stepeni Celzijusa, uzrokovanih snijegom i jakim  vjetrom.

Ekstremno niske i visoke temperature

S druge strane, Južna Amerika je trenutno pod ogromnim toplotnim talasom, te se temperature ponegdje penju i do 50 stepeni Celzijusa, što posebno dolazi od izražaja u Argentini, ali i njenim susjednim državama Urugvaju i Paragvaju.

Iz priloženih mjerenja, vrlo lako se dolazi do zaključka da razlike u temperaturi ovih dana, između Sjeverne i Južne Amerike, dostižu nevjerovatni raspon od čak 90 stepeni Celzijusa.

Vezane vijesti

Na legendarnoj Černobajevki likvidiran još jedan ruski general

Ukrajinska vojska eliminisala je komandanta 49. kombinovane armije Južnog vojnog okruga Ruske Federacije, general-pukovnika Jakova Rjazanceva. Kako navode…

“Usamljeni” Rus prodao Ukrajincima tenk za 10 hiljada dolara

Victor Andrusiv, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, napisao je na svom Facebook profilu da je jedan ruski vojnik…

Kontraofanziva se nastavlja, Ukrajinske snage prešle rijeku u regiji Harkov

Jučer su ukrajinski borci prešli rijeku Oskol na istoku zemlje, time prebacivši pravac svog djelovanja sve dalje prema…
Total
0
Share