Sjevernokorejski hakeri upali u mrežu velikog ruskog proizvođača raketa

Kim Jong-un @Twitter

Poznata grupa sjevernokorejskih hakera tajno je prodrla u kompjuterske mreže velikog ruskog proizvođača raketa i imala im pristup najmanje pet mjeseci prošle godine, javio je “Reuters”, pozivajući se na tehničke dokaze i analize stručnjaka za sigurnost.

Reuters” je otkrio da su timovi kibernetske špijunaže povezani sa vladom Sjeverne Koreje, koje su stručnjaci za sigurnost nazvali “Skarcruft” i “Lazarus“, tajno instalisali nevidljivi digitalni gateway za pristup sistemima “NPO Mashinostroenia”, kompanije za razvoj projektila koja se nalazi u Reutovu, malom gradu u blizini Moskve.

Agencijea “Reuters” nije mogla potvrditi da li su neki podaci izvučeni tokom napada ili kojim informacijama se pristupilo.

“Napad” na saveznike

Stručnjaci kažu da incident pokazuje kako će se izolovana zemlja okrenuti čak i protiv svojih saveznicika, poput Rusije, u pokušaju da nabavi ključne tehnologije.

Prema riječima stručnjaka za rakete, ciljana kompanija bila je pionir u razvoju hipersoničnih projektila, satelitske tehnologije i balističkog oružja sljedeće generacije, tri oblasti od velikog interesa za Sjevernu Koreju otkako je zemlja započela svoju misiju stvaranja interkontinentalne balističke rakete sposobne za napad na kontinentalni dio Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Prema tehničkim podacima, upad je počeo krajem 2021. godine i nastavio se do maja 2022. godine, kada je hakerska aktivnost konačno otkrivena, prema internim izvještajima kompanije.

Vezane vijesti

Herson: Ukrajinska vojska napreduje, Rusi tvrde da nema razloga za paniku

Ruske okupacione vlasti u provincijama Lugansk i Herson tvrde da je napredovanje ukrajinskih trupa zaustavljeno na nekim dijelovima…

Ruska policija isključila struju učeniku 6. razreda koji je pitao o “ratu u Ukrajini”

Dvanaestogodišnji Kirilo iz Moskve, koji ima ukrajinske korijene, počeo je da postavlja pitanja nastavniku historije o “specijalnoj operaciji”…

Njemačka uskratila nagradu izraelskom akademiku zbog negiranja genocida u Srebrenici

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je 10. novembra na ceremoniji u Izraelu trebao odlikovati izraelskog historičara Gideona Greifa “Ordenom…
Total
0
Share