Skandal: UN plaća talibanima šest miliona dolara za sigurnost njihovih zaposlenih

Talibanski borac @YouTube

Prema insajderskim izvještajima, talibanski borci bi trebali biti plaćeni da čuvaju objekte Ujedinjenih naroda (UN) u Afganistanu.

Ujedinjene nacije (UN) planiraju obezbijediti oko šest miliona dolara za zaštitu zaposlenih i objekata UN-a u Afganistanu. Sredstva će biti isplaćena u 2022. godini za subvencioniranje mjesečnih plata talibanskih boraca koji čuvaju objekte UN-a i za obezbjeđivanje mjesečne pomoći za hranu u skladu sa sporazumom s bivšom afganistanskom vladom koju podržavaju SAD, navodi “Reuters” u internom izvještaju UN-a.

Riječ je o zaštiti u kojoj će učestvovati i radikalni talibanski borci, čiji je šef pod sankcijama UN i SAD, a traži ga i FBI, potvrđeno je “Reutersu” uz zaštitnu mjeru anonimnosti.

“Kao poslodavac, Ujedinjeni narodi (UN) imaju dužnost da ojačaju kapacitete država domaćina i, gdje je potrebno, da ih novčano isplate kada osoblje UN-a radi u nesigurnim područjima”, napisao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq u e-mailu kao odgovor na pitanja “Reutersa” o predloženim isplatama. Nije negirao sadržaj dokumenta.

Međunarodna zajednica je suočena sa zadatkom pružanja pomoći koja joj je potrebna uz podršku i legitimizaciju Talibana, koji su klasifikovani kao teroristi. Stručnjaci stoga postavljaju pitanje da li taj novac zapravo nije u suprotnosti sa sankcijama SAD-a i UN-a i da li bi UN mogao razotkriti zloupotrebu plaćanja od strane talibanske vlade.

Vezane vijesti

Ukrajinci priznali uspjeh ruske vojske u blizini Severodonjecka

Kako prenose ukrajinski mediji, danas je ruska vojska postigla djelimičan uspjeh na severodonjeckom pravcu. U današnjem saopštenju Generalštaba…

Iranski mediji: “Poljubimo ruku onome ko je razderao grkljan neprijatelju Božijem”

Glavni ultrakonzervativni iranski dnevnik “Kayhan” u subotu je pohvalio čovjeka koji je nožem izbo poznatog britanskog pisca Salmana…

Kadirov će da poludi: Čečenski bataljon “Šeik Mansur” se bori na strani Ukrajine

Na društvenim mrežama pojavio se rijedak video snimak čečenskih vojnika koji se bore na strani Ukrajinaca, a oni…
Total
2
Share