Skandal: UN plaća talibanima šest miliona dolara za sigurnost njihovih zaposlenih

Prema insajderskim izvještajima, talibanski borci bi trebali biti plaćeni da čuvaju objekte Ujedinjenih naroda (UN) u Afganistanu.

Ujedinjene nacije (UN) planiraju obezbijediti oko šest miliona dolara za zaštitu zaposlenih i objekata UN-a u Afganistanu. Sredstva će biti isplaćena u 2022. godini za subvencioniranje mjesečnih plata talibanskih boraca koji čuvaju objekte UN-a i za obezbjeđivanje mjesečne pomoći za hranu u skladu sa sporazumom s bivšom afganistanskom vladom koju podržavaju SAD, navodi “Reuters” u internom izvještaju UN-a.

Riječ je o zaštiti u kojoj će učestvovati i radikalni talibanski borci, čiji je šef pod sankcijama UN i SAD, a traži ga i FBI, potvrđeno je “Reutersu” uz zaštitnu mjeru anonimnosti.

“Kao poslodavac, Ujedinjeni narodi (UN) imaju dužnost da ojačaju kapacitete država domaćina i, gdje je potrebno, da ih novčano isplate kada osoblje UN-a radi u nesigurnim područjima”, napisao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq u e-mailu kao odgovor na pitanja “Reutersa” o predloženim isplatama. Nije negirao sadržaj dokumenta.

Međunarodna zajednica je suočena sa zadatkom pružanja pomoći koja joj je potrebna uz podršku i legitimizaciju Talibana, koji su klasifikovani kao teroristi. Stručnjaci stoga postavljaju pitanje da li taj novac zapravo nije u suprotnosti sa sankcijama SAD-a i UN-a i da li bi UN mogao razotkriti zloupotrebu plaćanja od strane talibanske vlade.

Vezane vijesti

Bivši premijer se zabarikadirao u kući kako ne bi bio uhapšen

Bivši premijer Pakistana Imran Khan, trenutno lider opozicije, zabarikadirao se u nedjelju u svojoj kući, okružen stotinama pristalica…

Otac pretražuje ruševine u potrazi za mjestom gdje mu je ubijena kćerka

Ruska vojska izvela je jučer veliki napad na Žitomir, grad u centralnoj Ukrajini, gdje slike sa lica mjesta…

Ukrajinci oslobodili najstarije selo u oblasti Harkov

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine oslobodili su danas selo Gusarovka u okrugu Balakleysky, u oblasti Harkov, na krajnjem istoku…
Total
2
Share