Skandal: UN plaća talibanima šest miliona dolara za sigurnost njihovih zaposlenih

Talibanski borac @YouTube

Prema insajderskim izvještajima, talibanski borci bi trebali biti plaćeni da čuvaju objekte Ujedinjenih naroda (UN) u Afganistanu.

Ujedinjene nacije (UN) planiraju obezbijediti oko šest miliona dolara za zaštitu zaposlenih i objekata UN-a u Afganistanu. Sredstva će biti isplaćena u 2022. godini za subvencioniranje mjesečnih plata talibanskih boraca koji čuvaju objekte UN-a i za obezbjeđivanje mjesečne pomoći za hranu u skladu sa sporazumom s bivšom afganistanskom vladom koju podržavaju SAD, navodi “Reuters” u internom izvještaju UN-a.

Riječ je o zaštiti u kojoj će učestvovati i radikalni talibanski borci, čiji je šef pod sankcijama UN i SAD, a traži ga i FBI, potvrđeno je “Reutersu” uz zaštitnu mjeru anonimnosti.

“Kao poslodavac, Ujedinjeni narodi (UN) imaju dužnost da ojačaju kapacitete država domaćina i, gdje je potrebno, da ih novčano isplate kada osoblje UN-a radi u nesigurnim područjima”, napisao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq u e-mailu kao odgovor na pitanja “Reutersa” o predloženim isplatama. Nije negirao sadržaj dokumenta.

Međunarodna zajednica je suočena sa zadatkom pružanja pomoći koja joj je potrebna uz podršku i legitimizaciju Talibana, koji su klasifikovani kao teroristi. Stručnjaci stoga postavljaju pitanje da li taj novac zapravo nije u suprotnosti sa sankcijama SAD-a i UN-a i da li bi UN mogao razotkriti zloupotrebu plaćanja od strane talibanske vlade.

Vezane vijesti

Mariupolj podijeljen na dva dijela, ukrajinski branioci dobili oružje

Mariupolj u regionu Donjecka sada je podijeljen na dva dijela, te je 50% grada pod kontrolom ruskih trupa…

Zelenski se našalio na račun pokušaja vlastitog atentata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski našalio se u ponedjeljak na račun pokušaja Rusije da ga ubije, ali je rekao…

Posjetioci lunaparka tokom vožnje ostali “zarobljeni” naopačke u zraku

Posjetioci jednog lunaparka morali su da izdrže “predugačke” minute tokom vožnje u “Dream Twisteru”, jer su u jednom…
Total
2
Share