Staricu bez zdravstvenog osiguranja zaštitari izbacili na ulicu, ležala je na pločniku

Starica bez zdravstvenog osiguranja izbačena na ulicu @YouTube

Zdravstveno osiguranje nije obavezno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a poslodavci nisu obavezni da osiguravaju svoje zaposlene. Međutim, radnici sa minimalnom platom ne mogu sebi priuštiti visoke troškove zdravstvenog osiguranja, odnosno liječenja. Zbog toga je čak 45,7 miliona Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja.

Poziv bolničkog radnika u bolnici u Louisvilleu, Kentucky, koji je pozvao novinarsku ekipu “WAVE News” o izbacivanju jedne starice, izazvao je val bijesa. Staricu je početkom decembra 2022. godine služba obezbjeđenja jednostavno “polegla” na trotoar ulice ispred bolnice, direktno iz invalidskih kolica. Sa dekom preko glave i svojim stvarima u plastičnoj vrećici pored sebe, ležala je napolju po decembarskom vremenu.

“Možda to nije naš pacijent”

Ovo nije izolovan slučaj“, kazao je Perry Layne iz skloništa za beskućnike “Wayside Christian Mission”. Iako im ne može da ponudi medicinsku pomoć, osobe bez zdravstvenog osiguranja redovno im dolaze na vrata jer, prema navodima iz bolnice, “nemaju dovoljno novčanih sredstava za liječenje“.

 Univerzitetska bolnica u Louisvilleu odgovorila je, nakon zahtjeva medija za komentar: “Snimci ne pokazuju da li su to zaista naši pacijenti“.

WAVE News” podsjeća da se u SAD stalno pojavljuju izvještaji o izbacivanju pacijenata iz bolnica na ulicu ako nemaju zdravstveno osiguranje. Ako se deložacije dokumentuju video snimkom na mobilnom telefonu, one često završe na internetu i izazovu talas bijesa na društvenim mrežama. Međutim, očito se nije mnogo toga promijenilo u bolničkoj praksi.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Ukrajinci prikazali uništavanje 5 ruskih tenkova i 9 oklopnih vozila

Vojnici 80. samostalne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine prikazali su kako su uništili pet ruskih tenkova i devet…

Ukrajina dobila prvu seriju tenkova “Leopard 2”

Poljski premijer Mateusz Morawiecki otputovao je u ukrajinski glavni grad Kijev u petak, godinu dana nakon ruske invazije,…

Klima uređaji: 1.500 KM kazne za prodavnice sa otvorenim vratima

Prodavnice će morati da zatvore svoja vrata tokom cijelog radnog vremena u kojem koriste klima uređaje, inače će…
Total
0
Share