Stručnjak za koronu: “Imaćemo super ljeto”

Karl Lauterbach @YouTube

“Omikron” varijanta virusa korona trenutno povećava broj infekcija u svim evropskim državama. U Bosni i Hercegovini je u utorak prijavljeno 1.468 novih infekcija, a preminula je čak 51 osoba. S druge strane, “Omikronski” podtip “BA.2” bi sada mogao još više proširiti val.

Međutim, njemački savezni ministar zdravlja Karl Lauterbach daje nadu za primjetno ublažavanje pandemijske situacije u narednim mjesecima.

Kao i prošle godine

“Imaćemo super ljeto, kao i prošle godine”, rekao je njemački političar za magazin “Stern“, koji je ujedno doktor i zdravstveni ekonomista, te jedan je od najtraženijih stručnjaka za koronu ikada.

Lauterbach je upozorio da opasnost koju predstavlja korona virus još nije završena, naprotiv, zbog trenutno velikog broja infekcija virus ima dobre mogućnosti da se dalje razvija, stvara nove mutacije i ponovo zarazi mnoge ljude.

“Omikron” nije kraj

Epidemiološki je nezamislivo da ne dođe do mutacija sa ovako velikim brojem infekcija“, rekao je Lauterbach. Zato ne očekuje da će se kraj pandemije uskoro približiti.

“Mislim da je nemoguće da je pandemija sa ‘Omikronom’ gotova“, rekao je. “Možemo se samo nadati da su nove (mutacije) bezopasnije. Nažalost, to do sada nije bio slučaj“, rekao je Lauterbach.

Vezane vijesti

Putinovi vojnici bez hrane i vode: “Sjedimo i čekamo da trava poraste”

Vojnici okupatorske vojske koju je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao krajem febreuara u Ukrajinu snimili su vlastiti video…

U Turskoj o ovoj zgradi govore kao o “čudu”: Netaktnuta u moru ruševina

Turski region Hatay bio je epicentar razornog zemljotresa 6. februara koji je, osim Turske, pogodio i susjednu Siriju.…

Ukrajina optužena za novi napad na teritoriju Rusije u području Kurska

Guverner Kurske oblasti u Rusiji, Roman Starovoit, rekao je da je “grupa ukrajinskih militanata” navodno otvorila vatru iz…
Total
0
Share