Svaka država koja pomaže Ukrajini mora biti spremna za rat protiv Rusije

Zastave EU i Rusije @Twitter

Svaka zapadna država ili koalicija država koja Ukrajini daje garancije sigurnosti mora biti spremna za rat protiv Rusije, izjavio je za “Obozrevatel” bivši ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin.

Od početka ruske invazije velikih razmjera na Ukrajinu, bilo je nekoliko pokušaja da se održe mirovni pregovori između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su se nedavno pridružili klubu “mirotvoraca”.

Vlastiti interesi UAE

Međutim, prema Pavlu Klimkinu, UAE traže sopstvene koristi od ove inicijative, a ne toliko postizanje mira u Ukrajini. Emirati zapravo zarađuju novac od rata jer pomažu Kremlju da zaobiđe ograničenja sankcija, rekao je ukrajinski diplomata. UAE su vođeni motivacijom da eliminišu rizike koje rat u Ukrajini predstavlja za globalna tržišta. Kroz Emirate prolazi čitav niz sankcionisanih roba i svi to znaju.

“Ali i danas je jasno – svaka zapadna država koja će postati garant sigurnosti Ukrajine mora biti spremna na direktnu konfrontaciju sa ruskom vojskom“, rekao je Klimkin. Svaka zemlja ili koalicija zemalja koja daje takve garancije mora biti spremna za sukob sa Rusijom, kako vojnu, tako i nevojnu.

Vezane vijesti

Biden još gore o Putinu: “Krvavi diktator i čisti nasilnik”

Američki predsjednik Joe Biden ne samo da je ruskog kolegu Vladimira Putina prepoznao kao ratnog zločinca, već ga…

Uništena kolona ruskih cisterni sa gorivom

U sjevernoj ukrajinskoj oblasti Černihiv, u blizini grada Priluki, Oružane snage Ukrajine uništile su danas rusku kolonu cisterni…

Medvedev ponovo prijeti Ukrajini: “Uskoro dolazi Sudnji dan”

U slučaju napada na Krim, Ukrajina će imati “veoma brz i težak Sudnji dan”, koji će biti jako…
Total
0
Share