Šveđani otkrili “krivca” za eksploziju gasovoda “Sjeverni tok”: Vojna jedinica “40056”

Ruska podmornica u Crnom moru @Twitter

Anders Aslund, švedski ekonomista i istraživač specijalizovan za teme vezane za Rusiju i bivši sovjetski prostor, kaže da se čini da je “očigledni krivac” za eksplozije na gasovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru jedna od najtajnovitijih ruskih vojnih jedinica.

“Čini se da je očigledan krivac za eksplozije Sjevernog toka ruska jedinica “GUGI” (Glavnoe Upravlenie Glubokikh Issledovanii) u Sankt Peterburgu, koji ima mini-podmornice poznate po upadima iz doba SSSR-a u teritorijalne vode Švedske.

“GUGI”, “Glavnu direkciju za dubinsko istraživanje mora” ili vojnu jedinicu “40056”, osnovale su sovjetske vlasti 1976. godine i bila je odgovorna za “podvodne inženjerske projekte”.

Tajna ruska flota

Zanimljivo je da ova jedinica nije podređena mornarici ili drugim granama ruskih oružanih snaga, već direktno ruskom Ministarstvu odbrane.

Jedinica “GUGI” je opremljena specijalizovanim podmornicama, okeanografskim istraživačkim brodovima, dronovima i podvodnim vozilima, a odgovorna je i za upravljanje ruskim senzorskim sistemima i drugim podvodnim sistemima. Vjeruje se da ova ruska jedinica upravlja najvećom tajnom flotom dubokomorskih vozila na svijetu.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

Zelenski otkrio nevjerovatan broj vojnika koji ima Ukrajina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkrio je u subotu da se njegova zemlja brani u ratu, koji je pokrenula…

Ukrajinci se pohvalili njemačkim oklopnim vozilima “Gepard”

Protivavionski topovi njemačke proizvodnje “Gepard” konačno su stigli na liniju fronta u Ukrajini nakon višemjesečne sage koja je…

Putin naredio zauzimanje grada Harkova i čitavog regiona?

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin navodno je naredio zauzimanje Harkova i neokupiranog dijela Harkovske oblasti. “Međutim, uspjeh Rusije…
Total
1
Share