Švedska u strahu od ruskog napada

Zastava Švedske @pixabay.com

Dok svijet posmatra rusko-ukrajinsku granicu, Švedska vidi mogućnost da susjedna Rusija napadne njeno ostrvo Gotland.

Švedska vojska od petka prevozi vojnike i oružje na Gotland, najveće ostrvo u Baltičkom moru. Stokholm vidi mogućnost ruskog napada na baltičko ostrvo sa 60.000 stanovnika, prenose njemački mediji.

Odgovor na vojne poteze Rusije

Naime, u petak ujutro vojnici i 90 oklopnih vozila stiglo je na ostrvo kako bi osigurali gradsku luku. U večernjim satima na lokalni aerodrom sletio je vojni avion C-17 američke ratne avijacije, dovezavši još stotinu švedskih vojnika. To je učinjeno u kontekstu dugogodišnje vojne saradnje sa SAD, iako Švedska nije član NATO saveza.

Pozadina švedskog poteza s premještanjem vojnika ogleda se u činjenici da je Rusija u srijedu premjestila tri broda sa poluostrva Kola iz Sjevernog mora u Baltičko more.

Na udaru “istočno krilo” NATO saveza

Nije da Rusija želi da ratuje protiv nas, ali ako Putin želi nešto da uradi protiv baltičkih država, prvo mora da okupira Gotland. Vidimo kretanje ruskih trupa i moramo ozbiljno da shvatimo ovaj scenario”, navode neimenovani izvori iz švedske vlade.

Zapadne zemlje, osim Ukrajine vide i istočno krilo NATO-a, Estoniju, Latviju i Litvaniju, u opasnosti od mogućeg ruskog napada. Gotland je bio u sličnoj pripravnosti zbog Rusa uzastopno posljednje dvije godine.

Vezane vijesti

Ukrajinci potiskuju “nekoordinisane i izgubljene” Ruse kod Bahmuta

U sklopu ofanzivnih operacija, Oružane snage Ukrajine već nekoliko dana uspijevaju potisnuti snage Ruske Federacije na područjima sjeverno…

SAD: Ukrajinske snage napreduju, i to značajno

Ukrajinske oružane snage napredovale su u svojoj kontraofanzivi u zapadnom dijelu regije Zaporožje, javila je “dpa”, pozivajući se…

Nova velika kolona ruskih tenkova na putu za Donbas

Rat punih razmjera koji je započela Rusija u Ukrajini traje već dva mjeseca. Ruske snage prikupljaju nove trupe…
Total
0
Share