Švedska u strahu od ruskog napada

Zastava Švedske @pixabay.com

Dok svijet posmatra rusko-ukrajinsku granicu, Švedska vidi mogućnost da susjedna Rusija napadne njeno ostrvo Gotland.

Švedska vojska od petka prevozi vojnike i oružje na Gotland, najveće ostrvo u Baltičkom moru. Stokholm vidi mogućnost ruskog napada na baltičko ostrvo sa 60.000 stanovnika, prenose njemački mediji.

Odgovor na vojne poteze Rusije

Naime, u petak ujutro vojnici i 90 oklopnih vozila stiglo je na ostrvo kako bi osigurali gradsku luku. U večernjim satima na lokalni aerodrom sletio je vojni avion C-17 američke ratne avijacije, dovezavši još stotinu švedskih vojnika. To je učinjeno u kontekstu dugogodišnje vojne saradnje sa SAD, iako Švedska nije član NATO saveza.

Pozadina švedskog poteza s premještanjem vojnika ogleda se u činjenici da je Rusija u srijedu premjestila tri broda sa poluostrva Kola iz Sjevernog mora u Baltičko more.

Na udaru “istočno krilo” NATO saveza

Nije da Rusija želi da ratuje protiv nas, ali ako Putin želi nešto da uradi protiv baltičkih država, prvo mora da okupira Gotland. Vidimo kretanje ruskih trupa i moramo ozbiljno da shvatimo ovaj scenario”, navode neimenovani izvori iz švedske vlade.

Zapadne zemlje, osim Ukrajine vide i istočno krilo NATO-a, Estoniju, Latviju i Litvaniju, u opasnosti od mogućeg ruskog napada. Gotland je bio u sličnoj pripravnosti zbog Rusa uzastopno posljednje dvije godine.

Vezane vijesti

Rusi priznali da su branioce “Azovstala” gađali fosfornim bombama

Rusi su priznali da su granatirali fabriku “Azovstal” u Mariupolju zabranjenom fosfornom municijom. Snimak napada u Telegramu je…

U regiji Lavov srušen spomenik sovjetskim vojnicima

U centru Strija, u ukrajinskoj regiji Lavov, jučer je demontiran ostatak spomenika u čast sovjetske vojske – “stela-spomenik”…

Zabilježena smrt 21 migranta na poljsko-bjeloruskoj granici u 2021. godini

Službena predstavnica Ureda visokog komesara Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Elizabeth Throssell rekla je da je, prema…
Total
17
Share