Trebali su braniti Moskvu od NATO saveza, uništeni su tokom ofanzive kod Harkova

Ruski tenkovi zaglavljeni u riječnom koritu @Twitter

Među ruskim trupama koje su se u neredu povukle iz oblasti Harkov, kao rezultat uspešne kontraofanzive ukrajinske vojske u regionu, nalaze se i elementi 1. gardijske tenkovske armije, podređene Zapadnom vojnom okrugu Vojske Ruske Federacije.

Naime, 1. gardijska tenkovska armija, čija je glavna misija odbrana Moskve u slučaju rata između Rusije i NATO-a, pretrpila je ogromne gubitke u Ukrajini i njen borbeni kapacitet je ozbiljno oslabljen, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

Oslonav odbrane od NATO saveza

Neki elementi ruskih snaga povučeni iz oblasti Harkova u protekloj sedmici bili su u sastavu 1. gardijske tenkovske armije (1. AGT), podređene Zapadnom vojnom okrugu ruske vojske. 1 AGT je već je bila pretrpila velike gubitke u početnoj fazi invazije na Ukrajinu i nije bila u potpunosti obnovljena prije ukrajinske kontraofanzive na Harkov“, navodi se u analizi objavljenoj u utorak na Twitter profilu britanskog Ministarstva odbrane.

1. gardijska tenkovska armija jedna je od najprestižnijih ruskih jedinica, posebno zadužena za odbranu Moskve i koja ima zadatak da vodi moguću kontraofanzivu u slučaju rata sa NATO-om.

Oslabljene i degradirane

Trenutno su i ova gardijska armija i druge konvencionalne vojne snage, na koje bi se Rusija oslonila u slučaju sukoba sa Sjevernoatlantskom alijansom, izrazito oslabljene i degradirane nakon rata u Ukrajini. Ruskoj Federaciji je trenutno potrebno nekoliko godina da vrati sve ove trupe u prvobitni kapacitet.

Rusi su izgubili preko 1.000 tenkova (uništenih, napuštenih ili zarobljenih) nakon šest i po mjeseci rata u Ukrajini.

U osnovi, Rusi su izgubili više od trećine broja tenkova koje su imali, s obzirom da su na početku invazije na Ukrajinu moskovske snage imale “na papiru” ukupno 2.800 operativnih tenkova, bar prema procjenama “Centra za Strateške studije” u SAD.

Vezane vijesti

Biden kaže da je spreman posjetiti Kijev

Američki predsjednik Joe Biden nagovijestio je da je spreman posjetiti Ukrajinu, potvrdivši da zvaničnici Bijele kuće razgovaraju o…

Na Mariupolj bačeno 100 avio-bombi, poginulo 2.187 ljudi

Mariupolj svakodnevno trpi brojne vazdušne udare ruskih trupa, a do sada je na ovaj ukrajinski grad na Azovskom…

Ukrajina postavila ultimatum Rusiji

Ukrajina je postavila ultimatum Rusiji da prekine pregovore u slučaju “referenduma” u regiji Herson, objavila je u petak…
Total
1
Share