Tržni centri i trgovine moraće naznačiti cijenu robe po kilogramu i litru!?

Kupovina u supermarketu @freepik.com

Poslanici ruske Državne dume u oktobru će razmotriti zakon kojim se tržni centri i trgovine obavezuju da navedu cijenu po jedinici mjere – po kilogramu ili litru, prenosi “Izvijestia”.

Autor prijedloga zakona, zamjenik predsjednika Državne dume Boris Černišov, objasnio je da se u Rusiji bilježi sve više slučajeva kada se količina proizvoda smanjuje, a cijena ostaje ista. Tako se u prodavnicama sve više prodaje devet jaja umjesto deset, a umjesto litar mlijeka – 800 ili 900 mililitara.

Negativna reakcija građana

Prema riječima Černišova, ova situacija izaziva negativnu reakciju građana, te je stoga potrebno usvojiti zakon koji bi mogao ispraviti situaciju i povećati svijest potrošača prilikom izbora proizvoda.

Još ranije su ruski mediji objavili da su pojedini lokalni proizvođači mliječnih proizvoda počeli sve češće na pakiranju označavati ne količinu robe, već njenu težinu, neprimjetno skrivajući od kupca smanjenje količine proizvoda.

Vezane vijesti

Trenutak kada su ruske rakete pogodile luku Odesa

Rusija je u subotu izvela raketni napad na ukrajinsku luku Odesa. Iako su ukrajinski protivvazdušni sistemi navodno presreli…

Oboren avion “Duha iz Kijeva”, pilot preživio pad i vratio se “na posao”

Sada već legendarni “Duh iz Kijeva”, ukrajinski pilot borbenog aviona “MiG-29”, živ je i zdrav. “Naš pilot je…

“Ravno samoubistvu”: Putin naredio ruskim generalima novi pokušaj zauzimanja Kijeva”

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od Ministarstva odbrane da pripremi plan za veliku ofanzivu na Ukrajinu, uključujući…
Total
0
Share