Tužna fotografija iz Kenije prikazuje šest žirafa umrlih zbog suše

Mrtve žirafe u Keniji @Twitter

Jedna je upravo objavljena fotografija iz Kenije uzburkala svjetsku javnost zbog poruke koju šalje – “planeta Zemlja se mora urazumiti i prestati uništavati samu sebe”.

Naime, šest žirafa je fotografisano kako leže mrtve na suhom kenijskom tlu. Fotografija prikazuje katastrofalne posljednice suše u Keniji, gdje se ljudi i životinje međusobno “bore” za hranu i vodu, piše “Guardian“.

Pretpostavlja se da su životinje, očito oslabljene, umrle nakon što su bile zarobljene u blatu pokušavajući doći do obližnjeg pojilišta, koje je već bilo gotovo presušilo.

Pola države ugroženo zbog suše

Tijela žirafa su u međuvremenu premještena na periferiju sela Eyrib u kenijskom okrugu Wajir, kako bi se spriječila kontaminacija vode u rezervoaru.

Suša ne ugrožava samo životinje. Procjenjuje se da se oko 2,1 milion Kenijaca suočava sa glađu zbog teške suše koja pogađa polovinu države.

Voda uzrok novih sukoba

Izvori vode i za ljude i za životinje su presušili, prisiljavajući porodice da putuju na veće udaljenosti, time izazivajući tenzije među različitim zajednicama, što je dovelo do povećanog broja sukoba”, naveli su zvaničnici UN-a u svojoj procjeni.

Pojedini lokalni kenijski mediji navode da je oko 4.000 žirafa u opasnosti da umru zbog posljednica suše.

Foto: Twitter

Vezane vijesti

Rusi postavljaju rakete “Iskander” u Brestu, par kilometara od granice sa Poljskom

General Oleksij Gromov, zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da Rusi raspoređuju rakete “Iskander” u Brestu…

Erdogan: “Povratak teritorija koje je Rusija zauzela u Ukrajini će olakšati pregovore”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će povratak teritorija Ukrajine koje je zauzela Rusija olakšati pregovarački…

Zamjenik ruske državne Dume ranjen u Lugansku

Zamjenik ruske Državne dume iz frakcije “Jedinstvena Rusija” Viktor Vodolatsky ranjen je jučer u raketnom napadu u okupiranom…
Total
0
Share