Tužna fotografija iz Kenije prikazuje šest žirafa umrlih zbog suše

Mrtve žirafe u Keniji @Twitter

Jedna je upravo objavljena fotografija iz Kenije uzburkala svjetsku javnost zbog poruke koju šalje – “planeta Zemlja se mora urazumiti i prestati uništavati samu sebe”.

Naime, šest žirafa je fotografisano kako leže mrtve na suhom kenijskom tlu. Fotografija prikazuje katastrofalne posljednice suše u Keniji, gdje se ljudi i životinje međusobno “bore” za hranu i vodu, piše “Guardian“.

Pretpostavlja se da su životinje, očito oslabljene, umrle nakon što su bile zarobljene u blatu pokušavajući doći do obližnjeg pojilišta, koje je već bilo gotovo presušilo.

Pola države ugroženo zbog suše

Tijela žirafa su u međuvremenu premještena na periferiju sela Eyrib u kenijskom okrugu Wajir, kako bi se spriječila kontaminacija vode u rezervoaru.

Suša ne ugrožava samo životinje. Procjenjuje se da se oko 2,1 milion Kenijaca suočava sa glađu zbog teške suše koja pogađa polovinu države.

Voda uzrok novih sukoba

Izvori vode i za ljude i za životinje su presušili, prisiljavajući porodice da putuju na veće udaljenosti, time izazivajući tenzije među različitim zajednicama, što je dovelo do povećanog broja sukoba”, naveli su zvaničnici UN-a u svojoj procjeni.

Pojedini lokalni kenijski mediji navode da je oko 4.000 žirafa u opasnosti da umru zbog posljednica suše.

Foto: Twitter

Vezane vijesti

Kako izgleda “šetnja” ruskih oklopnih vozila po minskom polju

Ruske oklopne kolone često pokušavaju da izbjegnu puteve prelazeći ogromne udaljenosti po ukrajinskim oranicama u nadi da će…

Rusija: Uhapšen učenik trećeg razreda jer je napisao “Slava Ukrajini” u chat grupi

U Zvenigorodu u Rusiji, učenik trećeg razreda priveden je u policijsku stanicu nakon što je napisao na školskoj…

Talibani ne vjeruju u demokratiju: Raspuštena izborna komisija

Ubrzo nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu, talibani su raspustili “Nezavisnu izbornu komisiju” (IEC) i “Izbornu komisiju za žalbe”.…
Total
6
Share