Tužna fotografija iz Kenije prikazuje šest žirafa umrlih zbog suše

Mrtve žirafe u Keniji @Twitter

Jedna je upravo objavljena fotografija iz Kenije uzburkala svjetsku javnost zbog poruke koju šalje – “planeta Zemlja se mora urazumiti i prestati uništavati samu sebe”.

Naime, šest žirafa je fotografisano kako leže mrtve na suhom kenijskom tlu. Fotografija prikazuje katastrofalne posljednice suše u Keniji, gdje se ljudi i životinje međusobno “bore” za hranu i vodu, piše “Guardian“.

Pretpostavlja se da su životinje, očito oslabljene, umrle nakon što su bile zarobljene u blatu pokušavajući doći do obližnjeg pojilišta, koje je već bilo gotovo presušilo.

Pola države ugroženo zbog suše

Tijela žirafa su u međuvremenu premještena na periferiju sela Eyrib u kenijskom okrugu Wajir, kako bi se spriječila kontaminacija vode u rezervoaru.

Suša ne ugrožava samo životinje. Procjenjuje se da se oko 2,1 milion Kenijaca suočava sa glađu zbog teške suše koja pogađa polovinu države.

Voda uzrok novih sukoba

Izvori vode i za ljude i za životinje su presušili, prisiljavajući porodice da putuju na veće udaljenosti, time izazivajući tenzije među različitim zajednicama, što je dovelo do povećanog broja sukoba”, naveli su zvaničnici UN-a u svojoj procjeni.

Pojedini lokalni kenijski mediji navode da je oko 4.000 žirafa u opasnosti da umru zbog posljednica suše.

Foto: Twitter

Vezane vijesti

Pripjat i granica sa Bjelorusijom su pod punom kontrolom Ukrajine

Zahvaljujući djelovanju jedinica Jurišnih trupa Oružanih snaga, Ukrajina sada u potpunosti kontroliše područje grada Pripjata i državne granice…

Trenutak kada ruska raketa pogađa zgradu u centru Kijeva

Video koji se u ponedjeljak pojavio na društvenim mrežama zabilježio je trenutak kada je raketa koju je ispalila…

Ruski vojnik na nonšalantan način napustio ranjenog kolegu

Snimak dronom ukrajinskih vojnika zabilježio je nonšalantan način na koji ruski vojnik napušta ranjenog saborca ​​nakon što je…
Total
6
Share