U selima čak ni 100.000 KM bonusa ne može privući nove doktore

Operativni zahvat @freepik.com

Uglavnom stariji ljudi i premalo medicinskih ordinacija sa kvalitetnim i obrazovanim kadrom – to je realnost u mnogim ruralnim područjima, vjerovali ili ne – Njemačke.

Osim idile i mirnog života, život na selu i u malim urbanim sredinama ima i svojih poteškoća. Nedavno je otkriveno da u njemačkom mjestu Luben gotovo da i nema doktora. Četiri gradska doktora opšte prakse zatvorila su svoje ordinacije, ostavljajući više od 6.000 pacijenata bez medicinske njege.

Kako navode njemački mediji, skoro polovina svih doktora opšte prakse u ovom regionu je starija od 60 godina, te se ne može očekivati ​​brzo poboljšanje situacije.

Čak ni novac ne pomaže

Nedostatak doktora u selima i gradovima u ruralnim područjima Njemačke nije novost. Pa čak ni bonus od 55.000 eura (107.000 KM) koji su obezbijedile regionalne vlasti i fondovi zdravstvenog osiguranja regije Berlin-Brandenburg nije promijenio situaciju.

U mnogim mjestima u ovom regionu gradonačelnici malih naselja počinju sami da traže doktore i obezbjeđuju im stambene i druge beneficije. Stanovnici ove regije na ovakvu situaciju odgovaraju humorom: “Očigledno je da ćemo morati biti zdravi do posljednjeg – dok ne padnemo i umremo“.

Vezane vijesti

“Putin je ludi lopov koji će doživjeti historijski poraz u Ukrajini”

Jedan od glavnih protivnika ruskog rukovodstva na čelu s Vladimirom Putinom danas je oštro kritikovao ruskog predsjednika na…

“Nikad nisam vidio ništa slično”: Ogroman oblak metana iznad Skandinavije

Nakon curenja gasa iz gasovoda Sjeverni tok 1 i 2, nivoi metana na nebu iznad Švedske i Norveške…

Ukrajinci zaplijenili ispravne SAM “Buk” raketne sisteme “zaglavljene” u blatu

Ukrajinske oružane snage zaplijenile su potpuno ispravne protivvazdušne raketne sisteme SAM “Buk” od ruskih okupatora. Informaciju je danas…
Total
19
Share