U Sjevernoj Koreji se jestivo ulje prodaje u bocama od 50 mililitara

Jestivo ulje @pixabay.com

Stanovnici Sjeverne Koreje, koji su već ozbiljno pogođeni nestašicom hrane i rastućim cijenama zbog obustave prekogranične trgovine s Kinom, bore se da nabave jestivo ulje, osnovni sastojak njihove kuhinje.

Prije krize, jestivo ulje je koštalo manje od 10.000 sjevernokorejskih vona po litru (oko 1,8 eura), ali sada je njegova cijena naglo porasla, te ga je čak i vrlo teško pronaći, rekao je za “Radio Slobodna Azija” (RFA) stanovnik Puryonga, u provinciji Hamgyong.

Litar jestivog ulja 16 maraka

“Sada košta oko 45.000 sjevernokorejskih vona (oko 8 eura), ali su police prazne jer više nema zaliha“, rekao je izvor pod uslovom da ostane anoniman.

“Ako nemate šećera ili začina, možete i bez njih, ali ulje je neophodno za našu ishranu. I u ovim uslovima, prošlo je mnogo vremena otkako su mnogi ljudi prestali da kuhaju na ulju“, rekao je neimenovani Sjevernokorejac, navodeći da je nedavno uspio da kupi malu flašicu ulja za proslavu Nove godine.

Samo mala pakovanja

Jedan drugi stanovnik Manpo Towna u provinciji Chagang rekao je za “RFA” da se ulje, kada se pronađe, prodaje u neobično malim bocama od 50 ili 100 mililitara.

“Ako se vidi da neko nosi ulje za jelo upakovano u pakovanje od 2 litra, svi gledaju u tu osobu sa zavišću”, rekao je isti izvor.

“Kupio sam bočicu ulja od 500 mililitara prije nekoliko mjeseci i koristim je na kap. Nadležni su rekli da će problem jestivog ulja riješiti uzgojem uljarica, kao što su suncokret i ricinus, ali u stvarnosti ne vidimo farme sa ovim usjevima“, zaključio je.

Vezane vijesti

Putin će se naljutiti: Mađarska iznenada objavila da nije protiv tranzita oružja za Ukrajinu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Mađarske, Levente Madyar, izjavio je u utorak tokom posjete ukrajinskom gradu Lavovu da je…

“CNN” objavio video koji prikazuje Ukrajinu u “ruskim kliještima”

Najnoviji video, koji je objavila američka medijska kuća “CNN”, prikazuje kompilaciju različitih video sadržaja i fotografija koje ilustruju…

Rusija zauzela teritoriju Ukrajine koja odgovara površini BiH, Hrvatske i Slovenije zajedno

Kako navodi “Forbes”, u svim dosadašnjim neprijateljstvima koje je posljednjih godina, kao i od 24. februara, ostvarila u…
Total
2
Share