Ubistvo diplomate je “u okviru međunarodnog prava”

Vladimir Solovjov @Twitter

Bivši visoki ruski zvaničnik sugerisao je u programu na jednom od državnih televizijskih kanala Kremlja da je ubistvo stranog diplomate “u okviru međunarodnog prava”, direktno misleći na poljskog ambasadora u Moskvi.

Pavel Astahov, bivši šef ruske agencije za zaštitu djece od 2009. do 2016. godine, iznio je te tvrdnje u televizijskoj emisiji ruskog propagandiste Vladimira Solovjova.

Njegove izjave dolaze nakon što je podsjetio da je prije godinu dana ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev bio poprskan crvenim mastilom dok je slavio Dan pobjede 9. maj.

Škola KGB-a

“Čekao sam da vidim: da li će pronaći poljskog ambasadora kako pluta rijekom Moskvom?”, rekao je Astahov.

“Objasniću zašto pričam o ovome. Svaki student međunarodnog prava može objasniti da postoje mjere odmazde i represalije, protumjere za neprijateljske akcije. Oni su u okviru međunarodnog prava. To sam dobro naučio u školi KGB-a, na kontraobavještajnom fakultetu”, dodao je.

Podsjetimo, ljutnja Moskve izazvana je nakon što je prošle sedmice Poljska konfiskovala, pozivajući se na sudski nalog, zgradu u Varšavi kojoj se nalazila srednja škola za djecu zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Britanski obavještajci: Rusi prave novu “taktičku grešku” kod Severodonjecka

Rusija je preuzela kontrolu nad većinom grada Severodonjecka, ali će ruskim trupama biti potrebna pauza prije nego što…

Rusi se povlače sa sjevera Krima ili se pregrupišu za ukrajinsku ofanzivu?

Nedavni satelitski snimci pokazuju kako su, u poređenju sa februarom, ruske trupe na sjeveru okupiranog poluostrva Krim izvele…

Putin odlazi u Južnu Afriku, da li će biti uhapšen?

Ekonomski samit organizacije “BRICS” ponovo će se održati u augustu ove godine u Južnoj Africi. Podsjetimo, organizacija okuplja…
Total
0
Share