Ukrajina naređuje evakuaciju, ruska vojska se približava

Ukrajinski vojnici u Kupjansku @Twitter

Vlasti u gradu Kupjansku na sjeveroistoku Ukrajine danas su naredile obaveznu evakuaciju za svoje stanovnike u pozadini napredovanja ruske vojske, koja već nekoliko dana tvrdi da napreduje u ovom pravcu, javili su “AFP” i “Ukrinform”.

“S obzirom na tešku sigurnosnu situaciju i povećanje broja granatiranja evakuišite se na sigurnije mjesto“, saopštila je na svom Telegram kanalu uprava grada sa 25.000 stanovnika, bar prema popisu prije rata.

U septembru 2022. godine ukrajinske snage su tokom kontraofanzive uspjele povratiti kontrolu nad Kupjanskom, koji je Rusija zauzela na početku svoje invazije na tu zemlju u februaru prošle godine, napominje “AFP“.

Obavezna evakuacija

Prema relevantnoj naredbi koju je potpisao načelnik gradske vojne uprave Andriy Konashevich, na snazi ​​je obavezna evakuacija za mjesta Kupjansk, Zaoskilija, Kivšarovka i Kupjansk-Vuzlovi. U istoj regiji obavezna evakuacija važi i za naselja Dvoričanskoje, Petropavlovka, a djelimično i za Kondrašovku i Kirilovku, navodi “Ukrinform“.

Gradska uprava Kupjanska poziva stanovnike da ne zanemaruju svoju sigurnost.

Ruska vojska saopštila je danas da je “poboljšala svoje položaje” na sjeveroistoku Ukrajine na području gdje već nekoliko sedmica vodi ofanzivu, odakle su je prije godinu dana potisnule ukrajinske snage.

Vezane vijesti

Istanbul se priprema za razoran zemljotres

Plan u nekoliko faza za pripremu Istanbula za predstojeći zemljotres predstavio je turski ministar životne sredine, urbanizma i…

S oružjem u rukama: Zarobljeni ruski mladići tvrde da nisu znali da idu u rat

Na društvenim mrežama jučer se pojavio video snimak zarobljenika ruske vojske koji, kako se navodi, “nastavljaju uvjeravati ukrajinske…

Poruka Putinu: “Ovo je početak vašeg kraja, počela je katastrofa za Rusiju”

Savjetnik Ureda predsjednika Ukrajine, Oleksij Arestovič, rekao je sinoć da je 29. augusta počela katastrofa za rusku vojsku…
Total
0
Share