“Ukrajina, oprosti nam”: Otac pet djevojčica iz Rusije osuđen na zatvorsku kaznu

Poruka podrške Rusa Dmitrija Skurihina za Uklrajinu @telegram.org

Dmitrij Skurihin, 48-godišnji ruski preduzetnik, osuđen je na godinu i po dana zatvora jer je na izlogu svoje prodavnice postavljao poruke podrške Kijevu, poput “Ukrajina, oprosti nam”, prenosi “AFP”.

Okružni sud Lomonosov, u Lenjingradskoj oblasti, saopštio je da je Skurihin osuđen jer je više puta “diskreditovao” rusku vojsku.

Uporan i veoma hrabar

Njegov advokat Dmitrij Gerasimov izjavio je za “AFP” da je njegov klijent “uporan” i “veoma hrabar”, uprkos osudi. “Nije mislio da će biti zatvoren”, dodao je advokat najavljujući žalbu.

Prva krivična istraga protiv Skurihina pokrenuta je u septembru 2022. godine nakon što je na fasadi svoje prodavnice izložio plakate protiv ruskog rata u Ukrajini, navode ruske nevladine organizacije koje se bore za ljudska prava u Rusiji.

Skurihin, koji je otac pet djevojčica, na Telegramu je objavio snimak u kojem protestuje protiv rata i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vezane vijesti

Ukrajina: Američki “vampiri” otvaraju sezonu lova na rusku krv

SAD šalje Ukrajini sisteme “Vampir” koji pretvaraju kamione i druga netaktička vojna vozila u prijenosne lansere projektila. Oružje…

“Velika prijetnja”: Među Rusima se širi strah od ukrajinske kontraofanzive

Istaknuti glasovi u ruskom informativnom prostoru sve više pripremaju svoju publiku za potencijalnu ukrajinsku kontraofanzivu, napominje “Institut za…

“Ruski vojnici vrše samoubistva vjerujući da ćemo im odsjeći glave”

Nevjerovatne scene snimljene su posljednjih mjeseci na frontu u Ukrajini. U rovovima punim posmrtnih ostataka svojih saboraca, koji…
Total
0
Share