Ukrajina počinje proizvodnju turskih dronova “Bayraktar”

Turska bespilotnia letjelica “Bayraktar” @Twitter

Ukrajina je započela proizvodnju bespilotnih letjelica “Bayraktar TB2”, izjavio je šef kabineta predsjednika Andriy Yermak, prenose ukrajinski mediji.

U intervjuu je napomenuo da vlada proširuje saradnju sa Turskom, koja je u julu ove godine poslala prvi “Bayraktar TB2Ukrajini.

“Sada je njihova proizvodnja već počela u Ukrajini. Kada kažu da su to turski Bayraktari – da, uzeli smo ih iz Turske, ali važno je napomenuti da se motori za te dronove proizvode u našoj zemlji”, objasnio je Jermak.

Milijarde eura vojne pomoći

Prema njegovim riječima, Kijev ima “ogromni program vojne pomoći sa Zapada”. Na primjer, Velika Britanija je uključena u izgradnju flote. “Sa ovom zemljom realizujemo projekat razvoja naše mornarice za 1,7 milijardi funti. Sa Francuskom veličina zajedničkih programa dostiže 1,3 milijarde eura“, rekao je Jermak.

Šef kabineta predsjednika podsjetio je i na prijem protivtenkovskih projektila “Jevlin” i druge vojne opreme iz Sjedinjenih Američkih Država. “Američki predsjednik je rekao da će pružiti svu neophodnu vojnu pomoć kako bi Ukrajina mogla odbiti svaki napad na svoju teritoriju”, dodao je.

Vezane vijesti

Italija proživljava najgoru sušu u posljednjih 70 godina: “Zemlja je postala pustinja”

Ekstremne vrućine i suša gurnule su sjevernu Italiju u katastrofalnu sušu. Stanovnici Pijemonta nisu vidjeli kišu još od…

Ukrajinska navođena raketa promašila rusku za čitav kilometar!?

Ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane (PVO) očito se pokazao beskorisnim protiv ruskih krstarećih raketa “Kalibr”. Uprkos tvrdnjama ukrajinske vojne…

Novih 100 miliona iz SAD, novih 18 haubica 155 mm “M777”

Sjedinjene Američke Države (SAD) donirale su proteklih dana novih 100 miliona dolara Ukrajini kao pomoć u odbrani od…
Total
1
Share