Ukrajina počinje proizvodnju turskih dronova “Bayraktar”

Turska bespilotnia letjelica “Bayraktar” @Twitter

Ukrajina je započela proizvodnju bespilotnih letjelica “Bayraktar TB2”, izjavio je šef kabineta predsjednika Andriy Yermak, prenose ukrajinski mediji.

U intervjuu je napomenuo da vlada proširuje saradnju sa Turskom, koja je u julu ove godine poslala prvi “Bayraktar TB2Ukrajini.

“Sada je njihova proizvodnja već počela u Ukrajini. Kada kažu da su to turski Bayraktari – da, uzeli smo ih iz Turske, ali važno je napomenuti da se motori za te dronove proizvode u našoj zemlji”, objasnio je Jermak.

Milijarde eura vojne pomoći

Prema njegovim riječima, Kijev ima “ogromni program vojne pomoći sa Zapada”. Na primjer, Velika Britanija je uključena u izgradnju flote. “Sa ovom zemljom realizujemo projekat razvoja naše mornarice za 1,7 milijardi funti. Sa Francuskom veličina zajedničkih programa dostiže 1,3 milijarde eura“, rekao je Jermak.

Šef kabineta predsjednika podsjetio je i na prijem protivtenkovskih projektila “Jevlin” i druge vojne opreme iz Sjedinjenih Američkih Država. “Američki predsjednik je rekao da će pružiti svu neophodnu vojnu pomoć kako bi Ukrajina mogla odbiti svaki napad na svoju teritoriju”, dodao je.

Vezane vijesti

Ukrajinci “HIMARS” raketama pogodili izuzetno važan most u Hersonu

U okupiranom južnom ukrajinskom gradu Hersonu izvršen je napad na Antonivski most, jedan od ključnih objekata za snabdijevanje…

Ukrajinci ponovo uništavaju ruske tenkove “kao u igrici”

Ukrajinski vojnici svakodnevno uništavaju ruske okupacione snage, koje im, s druge strane, već preko 40 dana uništavaju gradove…

Još jedno “magično” uništavanje ruskog tenka

Vojno osoblje iz specijalne jedinice Državne granične službe Ukrajine pronašlo je i spalilo neprijateljsko borbeno vozilo, saopšteno je…
Total
1
Share