Ukrajina počinje proizvodnju turskih dronova “Bayraktar”

Turska bespilotnia letjelica “Bayraktar” @Twitter

Ukrajina je započela proizvodnju bespilotnih letjelica “Bayraktar TB2”, izjavio je šef kabineta predsjednika Andriy Yermak, prenose ukrajinski mediji.

U intervjuu je napomenuo da vlada proširuje saradnju sa Turskom, koja je u julu ove godine poslala prvi “Bayraktar TB2Ukrajini.

“Sada je njihova proizvodnja već počela u Ukrajini. Kada kažu da su to turski Bayraktari – da, uzeli smo ih iz Turske, ali važno je napomenuti da se motori za te dronove proizvode u našoj zemlji”, objasnio je Jermak.

Milijarde eura vojne pomoći

Prema njegovim riječima, Kijev ima “ogromni program vojne pomoći sa Zapada”. Na primjer, Velika Britanija je uključena u izgradnju flote. “Sa ovom zemljom realizujemo projekat razvoja naše mornarice za 1,7 milijardi funti. Sa Francuskom veličina zajedničkih programa dostiže 1,3 milijarde eura“, rekao je Jermak.

Šef kabineta predsjednika podsjetio je i na prijem protivtenkovskih projektila “Jevlin” i druge vojne opreme iz Sjedinjenih Američkih Država. “Američki predsjednik je rekao da će pružiti svu neophodnu vojnu pomoć kako bi Ukrajina mogla odbiti svaki napad na svoju teritoriju”, dodao je.

Vezane vijesti

Pokušaj Erdoganovog ubistva automobilom bombom!?

Na skupu na kojem je učestvovao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, na samom jugoistoku zemlje, otkrivena je bomba…

Rat tek počinje: Njemačke haubice “Panzerhaubitze 2000” stigle u Ukrajinu

Kijev je u utorak objavio dolazak njemačkih samohodnih haubica “Panzerhaubitze 2000” u svoj arsenal, nakon sedmica pregovora između…

UN: Desetine ubijenih i hiljadu ranjenih tokom protesta u Almatiju

Desetine demonstranata je poginulo, a oko hiljadu je povrijeđeno tokom protesta i nereda u Almatiju (Kazahstan), objavili su…
Total
1
Share