Ukrajina: Za sedam dana možemo izbrisati sva ruska osvajanja u 9 mjeseci

Samohodne haubice “Panzerhaubitze 2000” @Twitter

Borci privatne ruske plaćeničke grupe “Wagner” postižu uspjeh u Bahmutu samo kada ruska artiljerija djeluje i kada joj se ukrajinska artiljerija ne suprotstavlja dovoljno. Zato je ruski oligarh i šef “Wagnera” Jevgenij Prigožin tako nervozan.

Upravo ovako je jedan od poznatih ukrajinskih vojnih izvora na Twitteru prokomentarisao Prigožinov nedavni intervju uz prijetnju da će povući “Wagner” iz Bahmuta ako ne dobiju veće zalihe municije.

Napad na grad Donjeck!?

U nedostatku artiljerijske podrške ‘wagnerijanci’ ne mogu napredovati i imaju mnogo poginulih, a stanje je već takvo da s obzirom na velike gubitke Prigožinovi plaćenici više ne mogu vršiti aktivne napade“, navodi se u procjeni.

Upravo zbog toga, nedavni ukrajinski kontranapad u Bahmutu, ali i svaki budući, mogao bi dovesti do toga da sve što su Rusi zauzeli sa puno krvi u posljednjih 9 mjeseci mogu izgubiti za sedam dana, ukoliko Oružane snage Ukrajine krenu u kontraofanzivu u pravcu Gorlovke, odnosno predgrađa grada Donjecka.

“Trenutno ukrajinske jedinice koje se nalaze u Bahmutu nemaju dovoljno artiljerijske municije da se konstantno i sistematski suprotstave ruskoj artiljeriji, te zbog toga borci ‘Wagnera’ uspijevaju napredovati, iako izuzetno sporo“, zaključuje se u objavi na Twitteru.

Vezane vijesti

Više od 400 ruskih plaćenika u Kijevu radi na atentatu na Zelenskog

Britanski “Times” navodi da više od 400 ruskih plaćenika djeluje u Kijevu u ime Kremlja. Imali su zadatak…

Na Putinovoj paradi na Crvenom trgu prodefilovao samo jedan tenk

Samo jedan tenk bio je prisutan na današnjoj vojnoj paradi na Crvenom trgu, održanoj povodom 9. maja –…

Narodu Ukrajine će biti darovan “trajan i pravedan mir”

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izrazio je u svojoj Vaskršnjoj poruci nadu da će narodima Rusije, Ukrajine…
Total
0
Share