Ukrajinci napreduju na istoku zemlje, ali trpe ogromne gubitke na jugu

Samohodne haubice “Panzerhaubitze 2000” @Twitter

Ukrajinske trupe nastavile su napredovati u sjeveroistočnoj regiji Harkov, na desnoj obali rijeke Oskil, bilježeći određene uspjehe i u pokrajini Donjeck, javlja u utorak agencija “dpa”.

Grad Piskî-Radkivski, koji je prije ruske invazije imao oko 2.000 stanovnika, ponovno je pod ukrajinskom kontrolom, objavile su kijevske vlasti na Telegramu u noći s ponedjeljka na utorak, u poruci popraćenoj fotografijama uništene ruske vojne opreme.

Važno željezničko čvorište

Ranije je ukrajinski Glavni štab saopštio o ruskom bombardovanju grada Kupjansk-Vuslovii, oko 40 kilometara sjevernije, čime je indirektno potvrđeno da je i on ponovno zauzet.

Kod Kupjansk-Vusloviia nalazi se važno željezničko čvorište na desnoj obali rijeke Oskil. Nakon ukrajinske kontraofanzive pokrenute početkom septembra u pokrajini Harkov, ruske trupe povukle su se iza linije koju su činili rijeke Oskil i Sverski Donec.

“Ulazak” u Lugansk

Međutim, čini se da nisu uspjeli zadržati ni tu liniju, jer ukrajinske trupe tvrde da su uspjele i u pokrajini Donjeck, koja se nalazi južno od Harkova, te da su stigle nekoliko kilometara od pokrajine Lugansk, koju su gotovo u cijelosti zauzele ruske trupe.

Početno pokretanje ukrajinske kontraofanzive na jugu podstaklo je ruske trupe da hitno prebace trupe i opremu iz Harkova u južne pokrajine Herson i Zaporožje, što je kasnije omogućilo uspjeh ukrajinske kontraofanzive u sjeveroistočnoj pokrajini.

50 poginulih u dva sata

Međutim, ukrajinske vojne akcije na jugu potpuno su druga priča u poređenju sa onima na sjeveru, piše “New York Times” u izvještaju napravljenom u Ukrajini.

Razgovori sa desetinama komandanata, vojnika, doktora, lokalnih političara i običnih građana ilustruju mnogo teži i skuplji vojni pohod i ljudske živote. Ukrajinska vlada ne objavljuje podatke o vlastitim gubicima, ali intervjuisani ukrajinski vojnici i komandanti navode da trpe “velike” i “masivne” gubitke na bojnom polju.

“U nedavnom napadu izgubili smo 50 ljudi u dva sata“, kazao je ukrajinski vojnik koji je želio ostati anoniman. Na drugom mjestu, nastavio je isti vojnik, stotine ukrajinskih vojnika ubijeno je ili ranjeno dok su pokušavali osloboditi jedno selo, koje je još uvijek u ruskim rukama.

Kišna sezona

Širom okupiranog južnog područja ruske su trupe izgradile neprobojne odbrambene položaje, poput cik-cak rovova duž kanala za navodnjavanje, utvrđenih bunkera, uključujući buldožerom iskopane tenkovske rovove prekrivene betonskim pločama, odakle Rusi mogu pucati sa položaja koje ukrajske trupe teško mogu pogoditi.

Ako je na sjeveroistoku ruska vojska zanemarila svoje položaje, na jugu je odlučna zadržati sve osvojene teritorije u blizini poluotoka Krima.

Međutim, ukrajinska vojska se također pojačava u kontraofanzivi sa juga, ali sporim tempom, te je pod vremenskim pritiskom jer kišna sezona u oktobru riskira da joj bude teško napredovati na močvarnom terenu.

Komentariši
Vezane vijesti

Ukrajinci napredovali više od 10 km od Zaporožja prema Melitopolju

Ukrajinska vojska treba da stigne u Melitooplj što je prije moguće. Samo na taj način, oslobađanjem Hersonske oblasti…

Most se srušio po drugi put, iako nije bio završen

Viseći most u izgradnji u najsiromašnijoj indijskoj državi srušio se po drugi put u 14 mjeseci, a jedna…

Kitovi napali i potopili brod u Sredozemnom moru

U noći sa četvrtka na petak švicarski brod “Alboran Champagne” napale su tri orke, javnosti mnogo poznatije kao…
Total
0
Share