Ukrajinska vojska postigla svoj prvi veći uspjeh tokom kontraofanzive

Deminiranje Ukrajine @Facebook

Ukrajinske oružane snage uspjele su postići prvi veći uspjeh tokom ofanzive. Prva linija odbrane ruske okupacione vojske, koja je bila najviše minirana, savladana je na nekoliko dionica linije fronta. Sada je zadatak ukrajinskih branitelja da se ojačaju na ovim pozicijama i samouvjerenije krenu naprijed.

Ovo mišljenje je u intervjuu za ukrajinski “Obozrevatel” iznio rezervni oficir Oružanih snaga Ukrajine, vojni stručnjak Andrij Kramarov.

Stvaranje mostobrana

“Napokon smo stigli do prve ključne granice, prve linije odbrane Rusa. Zauzimamo mostobran koji nam daje priliku da idemo naprijed“, rekao je Kramarov. Ova prva linija odbrane bila je najviše minirana.

“Međutim, važno je ne samo probiti ga na određenim mjestima i nastaviti kretanje, već se učvrstiti i stvoriti mostobran“, dodao je.

Južna Ukrajina – minirana teritorija

Ukrajinski mediji navode da postoji jedan veliki problem koji još uvijek nije riješen.

“Cio jug države je veoma, veoma minirana teritorija. U cijelom našem kretanju stvarat će nam probleme, jer nam je za tako veliko područje potrebno deset puta više sredstava za deminiranje“, rekao je Kramarov. Prema njegovim riječima, kada neprijatelj počne da se povlači, on će sam početi da deminira svoje odbrambene linije.

Ukrajinski vojni stručnjak navodi da Rusi trenutno imaju problema sa artiljerijom, odnosno sa nedostatkom potrebne količine municije, što pokušavaju nadoknaditi na račun dronova.

Vezane vijesti

Ko je bio “Duh Kijeva”? Priča o pilotu heroju iz Ukrajine koji je oborio preko 40 ruskih aviona

Priču o ukrajinskom pilotu koji je nazvan “Duh Kijeva”, nakon što je oborio desetine ruskih aviona, otkrili su…

Erdogan očito može “upravljati” Putinom

Ambasador Ukrajine u Turskoj, Vasyl Bodnar, rekao je da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima uticaj na ruskog…

Stigao u Rusiju, dan nakon što su ga bombardovali Rusi

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji se nalazi na čelu delegacije afričkih posrednika u ukrajinskom sukobu, doputovao je u…
Total
0
Share