Ukrajinske dronove od kartona i gume gotovo je nemoguće otkriti radarima

Holandski dron “DeltaQuad” na nebu iznad Ukrajine @Twitter

Ukrajina je u napadima prošle subote na aerodrom Kursk na zapadu Rusije koristila novi tip bespilotne letjelice, teže uočljiv, napravljen od kartona i gume, piše štampa iz Kijeva.

Vojni dio aerodroma Kursk napadnut je sa 16 dronova napravljenih od kartona, koje je teško locirati radarima protivvazdušne odbrane, navode izvori iz ukrajinske obavještajne službe (SBU), koje citiraju ukrajinski mediji, a prenosi “dpa“.

Satelitski snimci

Međutim, “Reuters” nije mogao nezavisno potvrditi tu vijest.

Ruske vlasti su potvrdile da je protivvazdušna odbrana otvorila vatru na neke neprijateljske bespilotne letjelice, ali nisu dale podatke o uništenju bilo koje letjelice ili druge vojne opreme na aerodromu. Čak ni satelitski snimci dobijeni u ponedjeljak nisu razjasnili situaciju.

Napad na velikim udaljenostima

Prema pisanju ukrajinskih medija, Kijev ima lahke dronove od kartona i gume, koje je ovog proljeća proizvela jedna australijska kompanija.

Ukrajinske bespilotne letjelice uspješno su pogodile mete na ruskoj teritoriji nekoliko puta u posljednjih nekoliko dana, neke na velikim udaljenostima od granice.

Ukrajina se već godinu i po dana odupire invaziji ruskih snaga velikih razmjera, koristeći pomoć Zapada. Kijev sve više pokušava kompenzovati inferiornost borbenih aviona i projektila uz pomoć dronova, uključujući i one vlastite proizvodnje.

Vezane vijesti

Svećenik 20 godina pogrešno krstio djecu: “Sve moramo ponoviti”

Jedan je katolički svećenik nedavno uputio izvinjenje svojim vjernicima, a zatim dao ostavku na mjesto pastora, nakon što…

Tornado srušio zgradu dok je unutra bio koncert

Najmanje tri osobe poginule su u petak u snažnom tornadu koji je zahvatio saveznu državu Arkanzas, na jugu…

Ukrajinci u oklopnoj koloni nezainteresovani za rusko bombardovanje

Video koji su ukrajinski vojnici podijelili na Twitteru pokazuje kako se rat vidi “u prvom licu” iz oklopne…
Total
0
Share