Ukrajinski mediji: U BiH se sprema “Krimski scenario”, Rusija želi na južne granice EU

Ukrajinski mediji od odnosu Dodika i Putina @YouTube

Kremlj priprema Evropu za još jedan vojni front – ovaj put na Balkanu. Lider bosanskih Srba je rekao da je spreman da okonča postojanje Bosne i Hercegovine (BiH) u njenom sadašnjem obliku.

Milorad Dodik planira da stvori svoju vojsku i poziva NATO da se ne miješa. U suprotnom će se u siŧuaciju navodno umiješati ruski vojnici, prenosi ukrajinska tv kuća “24TV“.

Još početkom novembra 2021. godine na nivou EU i UN-a počelo se govoriti o opasnosti od raskola, pa čak i vojnog sukoba unutar granica BiH, iako se kriza u ovoj državi “razvija” još od ljeta.

Uzrok svih problema je proruski lider bosanskih Srba Milorad Dodik, koji je rekao da je spreman da bosanske Srbe povuče iz organa vlasti Bosne i Hercegovine, kao što su poreski sistem, pravosudni sisŧem, obavještajna služba i oružane snage.

“Vojsku RS” podržavaće Kremlj

U stvari, to bi značilo potpuno odvajanje entiteta Republika Srpska od ostatka teritorije BiH, navodi “24TV“.

Kulminacija Dodikovih namjera mogla bi doći vrlo brzo – već 10. decembra Narodna skupšŧina Republike Srpske glasaće za de facto otcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

To znači da bi Republika Srpska mogla imaŧi svoju vojsku, koju će, naravno, podržavati ruski Kremlj.

“Krimski scenario” u BiH

Ali cijeli je problem što na teritoriji Republike Srpske već posŧoje Oružane snage Bosne i Hercegovine, a Dodik je već ranije predložio da srpski vojnici opkole te jedinice kako bi natjerali vojsku na predaju.

Zar vas ovo ne podsjeća na krimske događaje iz 2014. godine?“, pita se ukrajinska “24TV“.

Izlazak na južne granice EU

Uz sve navedeno, Dodik je rekao da se nimalo ne plaši sankcija kojima ga zastrašuju iz EU, Velike Britanije i SAD. Jer ako mu uvedu nova ograničenja, Vladimir Putin i Xi Jinping će mu odmah priskočiti u pomoć, te prema Dodikovim riječima, čak ima i preliminarnu saglasnost ove dvojice lidera.

S obzirom da je Milorad Dodik poznat kao Putinov dugogodišnji prijatelj, očigledno je da je ova kriza orkestrirana u Kremlju. Nije nimalo bezazleno to što je Dodik tokom čitavog perioda svoje vladavine više puta bio primljen u Kremlju.

Rusija jednosŧavno želi da napravi haos u Bosni i Hercegovini i da se pod tim izgovorom smjesti i na južne granice EU. A ako Evropa ni na koji način ne reaguje na raspad Bosne i Hercegovine, dobit će još jedno žarište na svojim granicama, zaključuju s “24TV“.

Vezane vijesti

Ukrajinci oslobodili velike teritorije sjeverno od Bahmuta

Proteklog dana, Oružane snage Ukrajine napredovale na različitim dijelovima fronta u pravcu Bahmuta na udaljenosti do 1,4 kilometra,…

Oluja uništila 9 helikoptera američke ratne mornarice

Devet helikoptera u američkoj bazi u Virdžiniji oštećeno je u utorak u jakoj oluji, ali zvaničnici navode da…

“Moderna” ruska vojska koristi oružje iz Prvog svjetskog rata

Invazija Rusije na Ukrajinu ulazi već u 26. dan, a na danas objavljenim fotografijama čini se kao da…
Total
0
Share