Ukrajinski partizani: “Rusi neće mirno spavati”

No image
No image @danas.ba

Ukrajinski partizani koji djeluju na teritorijama koje su okupirali Rusi dali su rijedak intervju u kojem izvještavaju o operacijama protiv okupacionih snaga, uz oštru poruku za njih: “Niste kod kuće!”.

Intervju ukrajinskih partizana s novinarima “The New York Timesa” dolazi nakon što je nekoliko eksplozija potreslo Krim, koji je Moskva ilegalno pripojila 2014. godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je smijenio komandanta Crnomorske flote zaduženog za aerodrome na poluostrvu.

Iako nije zvanično potvrđeno da iza eksplozija stoje Ukrajinci, Mihailo Podolyak, jedan od glavnih savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je u utorak da Rusi mogu očekivati slične eksplozije i da će u naredna dva do tri mjeseca Oružane snage Ukrajine nastojati stvoriti “haos” među osvajačima.

Rusi se evakuišu

“Svarog” (duh vatre u slovenskoj mitologiji), jedan od ukrajinskih partizana, susreo se s novinarom “New York Timesa” u Zaporožju, gradu na jugu Ukrajine, oko 100 kilometara sjeverno od Melitopolja kojeg su okupirale ruske snage u martu.

Partizani digli u zrak sjedište partije “Jedinstvena Rusija”

Melitopolj je jedan od centara ukrajinskog otpora, a porodice ruskih vojnika evakuisane su iz grada ove sedmice nakon nekoliko partizanskih napada, uključujući onaj u kojem je dignuto u vazduh sjedište stranke “Jedinstvena Rusija”, predsjednika Vladimira Putina.

Plakati sa fotografijama izdajnika

“Svarog” i još jedan gerilac sa pozivnim znakom “Viking”, navode da izdajicama smatraju policajce, opštinske i regionalne službenike, te nastavnike koji su pristali da rade u “obrazovnom programu” koji su Rusi uspostavili na okupiranim područjima.

“Naš cilj je da Rusima pokažemo da nisu kod kuće, da ne mogu da se naseljavaju, da ne mogu mirno da spavaju“, kazao je, dodajući da su u Melitopolju već osvanuli plakati sa fotografijama i imenima direktora škola koji su u septembru odlučili da otvore obrazovne ustanove.

“Biće kazna za saradnju sa Rusima“, dodao je na kraju “Svarog“.

Vezane vijesti

“Forbes”: Ukrajinci imaju 43 tenka više nego na početku rata sa Rusijom

Tenkovski gubici ukrajinske vojske su očito mnogo manji od neprijateljskih, a s druge strane, ukrajinski branitelji zaplijenili su…

Čitava porodica, 296 sati nakon zemljotresa, spašena iz ruševina

Tri osobe, od kojih je jedno bilo dijete, spašene su iz ruševina naselja Kanatlı u centralnom okrugu Antakya…

Ukrajinski seljaci traktorima vuku 25 miliona dolara vrijedan ruski protivvazdušni raketni sistem

Na video snimku objavljenom danas na društvenim mrežama vidi se kako ukrajinski seljaci traktorima vuku “nešto što liči”…
Total
0
Share