Ukrajinski partizani: “Rusi neće mirno spavati”

Partizanski letak na okupiranim teritorijama Ukrajine @telegram.org

Ukrajinski partizani koji djeluju na teritorijama koje su okupirali Rusi dali su rijedak intervju u kojem izvještavaju o operacijama protiv okupacionih snaga, uz oštru poruku za njih: “Niste kod kuće!”.

Intervju ukrajinskih partizana s novinarima “The New York Timesa” dolazi nakon što je nekoliko eksplozija potreslo Krim, koji je Moskva ilegalno pripojila 2014. godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je smijenio komandanta Crnomorske flote zaduženog za aerodrome na poluostrvu.

Iako nije zvanično potvrđeno da iza eksplozija stoje Ukrajinci, Mihailo Podolyak, jedan od glavnih savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je u utorak da Rusi mogu očekivati slične eksplozije i da će u naredna dva do tri mjeseca Oružane snage Ukrajine nastojati stvoriti “haos” među osvajačima.

Rusi se evakuišu

“Svarog” (duh vatre u slovenskoj mitologiji), jedan od ukrajinskih partizana, susreo se s novinarom “New York Timesa” u Zaporožju, gradu na jugu Ukrajine, oko 100 kilometara sjeverno od Melitopolja kojeg su okupirale ruske snage u martu.

Partizani digli u zrak sjedište partije “Jedinstvena Rusija”

Melitopolj je jedan od centara ukrajinskog otpora, a porodice ruskih vojnika evakuisane su iz grada ove sedmice nakon nekoliko partizanskih napada, uključujući onaj u kojem je dignuto u vazduh sjedište stranke “Jedinstvena Rusija”, predsjednika Vladimira Putina.

Plakati sa fotografijama izdajnika

“Svarog” i još jedan gerilac sa pozivnim znakom “Viking”, navode da izdajicama smatraju policajce, opštinske i regionalne službenike, te nastavnike koji su pristali da rade u “obrazovnom programu” koji su Rusi uspostavili na okupiranim područjima.

“Naš cilj je da Rusima pokažemo da nisu kod kuće, da ne mogu da se naseljavaju, da ne mogu mirno da spavaju“, kazao je, dodajući da su u Melitopolju već osvanuli plakati sa fotografijama i imenima direktora škola koji su u septembru odlučili da otvore obrazovne ustanove.

“Biće kazna za saradnju sa Rusima“, dodao je na kraju “Svarog“.

Vezane vijesti

Mađarska se mobilizirala, Orban spreman udovoljiti zahtjevima EU

Mađarska vlada će danas podnijeti parlamentu prvi nacrt serije antikorupcionih zakona, kazao je portparol izvršne vlasti, dok se…

Masovno granatiranje Harkova: Desetine ubijenih i stotine ranjenih

Kako prenose ukrajinski mediji tokom jutra ruska vojska izvela je masovnog granatiranje grada Harkova iz raketnog sistema “Grad”.…

Mediji saznali zašto Njemačka ne želi isporučiti tenkove Ukrajini

Kako navodi njemački dnevni list “Spiegel”, pozivajući se na izvore bliske njemačkoj vladi, ova država odbija isporučiti svoje…
Total
30
Share