UN: BiH glasala za rezoluciju kojom se definiše postojanje vojne ofanzive Rusije na Ukrajinu

Vijeće sigurnosti UN @Twitter

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju “Humanitarne posljedice agresije na Ukrajinu”, koja će ozbiljno pogoditi Rusiju. Dokument je pripremila međuregionalna grupa koju je činilo više od 20 država.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 140 zemalja, među kojima je bila i Bosna i Hercegovina, 38 država je bilo uzdržano, a protiv su bile Rusija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Sirija.

UN: Rusija je napala Ukrajinu

UN su usvojenom rezolucijom definisale postojanje vojne ofanzive Ruske Federacije na Ukrajinu i njene humanitarne posljedice u razmjerima kakve međunarodna zajednica nije vidjela u Evropi decenijama, što je jasno navedeno u tekstu dokumenta.

Istovremeno, zemlje članice organizacije zahtijevaju da “Rusija odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje oružane snage sa teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica“.

Teške humanitarne posljedice u Ukrajini

Rezolucijom se Rusija poziva da ne bombarduje civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu, kako bi olakšala rad humanitarnih koridora za evakuaciju i isporuku pomoći.

U dokumentu se također navodi da je ruska invazija izazvala teške humanitarne posljedice u Ukrajini, uključujući opsade gradova, granatiranje, zračne napade na gusto naseljene ukrajinske gradove, posebno Mariupolj, i napade na civile, uključujući novinare. Osim toga, ukazuje se na moguće humanitarne posljedice bombardovanja i granatiranja ukrajinske nuklearne infrastrukture i uticaja na okoliš.

BiH glasala u UN-u za rezoluciju kojom se definiše stav da je Rusija napala Ukrajinu @Twitter
Vezane vijesti

Nepregledna kolona zarobljene i uništene ruske opreme kod Kupjanska

Ukrajinske oružane snage nastavljaju sa oslobađanjem Harkovske oblasti od ruskih osvajača, potiskujući ih sve više prema istoku (Lugansk)…

Kod Nikolajeva prikazan još jedan oboreni ruski helikopter

Ukrajinske Oružane snage oborile su ruski helikopter “Ka-52”, što se danas moglo vidjeti na mnogobrojnim video zapisima na…

Tužilac u “slučaju Milošević”: “Isključite Rusiju iz Vijeća sigurnosti UN”

Geoffrey Nice, koji je na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću bio glavni tužilac u Međunarodnom krivičnom sudu…
Total
1
Share