Vanredno stanje u New Yorku zbog nadolazećeg Omikron soja virusa korona

Američki policajac u doba koronavirusa @unsplash.com

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) još uvijek nije identifikovan nijedan slučaj soja Omikron, saopštio je u petak “Centar za kontrolu i prevenciju bolesti” (CDC), ali je guvernerka New Yorka ipak proglasila vanredno stanje u očekivanju mogućeg porasta slučajeva Covid-19., prvenstveno od Delta i Omikron soja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) opisala je varijantni soj B.1.1.529, koji je nazvala Omikron, kao soj koji izaziva zabrinutost. Ovo je peti soj koronavirusa koji je okarakterisan na isŧi ili sličan način.

“Očekujemo da će Omikron biti identifikovan čim se pojavi u Sjedinjenim Američkim Državama”, navodi se u saopštenju iz CDC-a.

Sa svoje strane, guvernerka New Yorka Kathleen Hochul proglasila je jučer vanredno stanje, jer vlasti očekuju porast slučajeva Covid-19 zbog vrlo zaraznog Delta soja, koji već kruži u SAD-u, ali i moguće pojave soja Omikron.

Omikron soj “dolazi”

Vanredno stanje stupa na snagu 3. decembra, na osnovu kojeg država može nabaviti materijale za suzbijanje pandemije, povećati kapacitet bolnica i odmah riješiti nedostaŧak osoblja.

“Još uvijek vidimo znakove upozorenja o porastu slučajeva ove zime i, uprkos činjenici da soj Omikron nije otkriven u državi New York, on dolazi”, kazala je Hochul.

Istovremeno, guvernerka New Yorka zatražila je od stanovnika države da se vakcinišu protiv virusa Covid-19, isŧičući da samo 10 posto odraslih još uvijek nije primilo bar jednu dozu vakcine.

Vezane vijesti

Zašto Rusi protivtenkovske rakete “koriste” kao minobacače!?

Jedan od bizarnijih video zapisa sa ukrajinsko-ruskog ratišta pojavio se jučer na društvenim mrežama. Naime, na video snimku…

Pelosi: “SAD neće dozvoliti Kini da izoluje Tajvan”

Kina neće moći izolovati Tajvan od svijeta, uključujući i u kontekstu posjeta američkih političara spornom ostrvu, izjavila je…

“Nijedan bunker neće spasiti Putina od kazne”

“Duboka zabrinutost” Zapada neće zaustaviti Ukrajince na njihovom putu prema pobjedi, poručio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.…
Total
0
Share