Vanredno stanje u New Yorku zbog nadolazećeg Omikron soja virusa korona

Američki policajac u doba koronavirusa @unsplash.com

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) još uvijek nije identifikovan nijedan slučaj soja Omikron, saopštio je u petak “Centar za kontrolu i prevenciju bolesti” (CDC), ali je guvernerka New Yorka ipak proglasila vanredno stanje u očekivanju mogućeg porasta slučajeva Covid-19., prvenstveno od Delta i Omikron soja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) opisala je varijantni soj B.1.1.529, koji je nazvala Omikron, kao soj koji izaziva zabrinutost. Ovo je peti soj koronavirusa koji je okarakterisan na isŧi ili sličan način.

“Očekujemo da će Omikron biti identifikovan čim se pojavi u Sjedinjenim Američkim Državama”, navodi se u saopštenju iz CDC-a.

Sa svoje strane, guvernerka New Yorka Kathleen Hochul proglasila je jučer vanredno stanje, jer vlasti očekuju porast slučajeva Covid-19 zbog vrlo zaraznog Delta soja, koji već kruži u SAD-u, ali i moguće pojave soja Omikron.

Omikron soj “dolazi”

Vanredno stanje stupa na snagu 3. decembra, na osnovu kojeg država može nabaviti materijale za suzbijanje pandemije, povećati kapacitet bolnica i odmah riješiti nedostaŧak osoblja.

“Još uvijek vidimo znakove upozorenja o porastu slučajeva ove zime i, uprkos činjenici da soj Omikron nije otkriven u državi New York, on dolazi”, kazala je Hochul.

Istovremeno, guvernerka New Yorka zatražila je od stanovnika države da se vakcinišu protiv virusa Covid-19, isŧičući da samo 10 posto odraslih još uvijek nije primilo bar jednu dozu vakcine.

Vezane vijesti

Rusija napada Ukrajinu kroz “zonu isključenja” u Černobilu!?

Rusija bi mogla pokrenuti ofanzivu na Kijev kroz černobilsku “zonu isključenja”, koja se nalazi nedaleko od glavnog grada…

Ruske snage detonirale eksploziv u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Ukrajinska nuklearna agencija “Energoatom” objavila je, prema navodima “The Kyiv Independenta”, da su ruske snage detonirale eksploziv u…

Kina ispaljuje balističke rakete prema Tajvanu

Kina je započela najveće vojne vježbe u svojoj historiji u blizini obala Tajvana. Peking je ispalio nekoliko balističkih…
Total
0
Share