Ruski zarobljenik postao ukrajinski “majstor za tenkove”

Aleksej, ruski mehaničar za ukrajinske tenkove @telegram.org

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine objavili su danas video sa još jednim gotovo kompletnim zarobljenim tenkom, koji će se od sada boriti protiv ruskih okupatora.

Ukrajinci su do sada zarobili na stotine oklopnih vozila tokom ofanzive u oblasti Harkov i sada ih pokušavaju što prije staviti u službu.

Jedini je preživio

U tome im pomaže čak i jedan ruski ratni zarobljenik koji je prešao na ukrajinsku stranu. Njemački “Deutsche Welle” napravio je priču o Alekseju koji je u rusku vojsku otišao iz potrebe, ne planirajući da će ići u rat.

Ipak, poslan je u Ukrajinu. Njegov tenk pogodila je protivoklopna raketa “ATGM”, a od ukupno tri čalana posade on je jedini preživio. Pobjegavši iz tenka, napravio je bijelu zastavu i odlučio se predati, iako je od ruskih oficira stalno slušao strašne priče o “zvjerstvima ukrajinskih nacista”.

“Majstor za tenkove”

U video prilogu nije tačno objašnjeno kako je prošao put od zarobljeništva do pozicije mehaničara za tenkove, ali je sada očito “majstor” za popravljanje ruskih tenkove za Oružane snage Ukrajine i to očito radi prilično zadovoljno.

Prema njegovim riječima, samo polovica tenkova koje je Ruska Federacija prebacila u Ukrajinu bila je operativna od samog početka. Naravno, mnogi su uništeni u bitkama.

“Dakle, postoji ipak nešto što možemo popraviti“, našalio se Aleksej na kraju video priloga.

Video: YouTube

Vezane vijesti

“Severodonjeck ne možemo predati, bilo je previše žrtava”

Nakon posjete liniji fronta, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski govorio je za ukrajinske medije o situaciji na frontu, navodeći…

Partizani digli u zrak sjedište partije “Jedinstvena Rusija”

Proukrajinski gradonačelnik Melitopolja, grada koji su okupirali Rusi, saopštio je da su lokalne snage otpora napale sjedište prokremljanske…

Prvi grad koji je isključio toplu vodu i zabranio klima uređaje

Njemački grad Hanover isključio je snabdijevanje toplom vodom i uveo hladne tuševe u svim javnim zgradama zbog ruske…
Total
0
Share