Ukrajinci zarobili ogromnu količinu granata koje su Rusi ostavili u Harkovu

Zarobljene ruske granate od 152 mm @Twitter

Ukrajinske snage zauzele su rusko skladište municije s prilično velikom količinom granata kalibra 152 mm u regiji Harkov. Ukrajinske artiljerijske jedinice potrošile su značajan dio svojih postojećih zaliha sovjetskih granata, odnosno municije s kojom ih NATO i zapad ne mogu lahko snabdjeti.

U izvještaju objavljenom 6. jula, “Royal United Services Institute“, najstariji think-tank na svijetu specijalizovan za vojna i sigurnosna pitanja, napomenuo je da ruske oružane snage ispaljuju oko 20.000 granata kalibra 152 mm dnevno.

Haotično povlačenje

Brojne fotografije koje je ukrajinska vojska podijelila na društvenim mrežama prikazuju brojnu borbenu opremu koju su ruski vojnici napustili tokom haotičnog povlačenja iz regije Harkov.

Iako su neke uništili Ukrajinci ili čak Rusi, tako da ih ukrajinske snage ne mogu koristiti, čini se da su neke granate u dobrom stanju.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Mađarsku “nagriza” korupcija: Viktor Orban pred gubitkom milijardi eura

Evropska unija će zamrznuti finansiranje članica koje krše demokratska pravila EU, poručeno je u godišnjem izvještaju objavljenom u…

Tajni dogovor: Željeznica za ruski Kalinjingrad u zamjenu za ukrajinsko žito

Rusija i Ukrajina jučer su (22. jula) potpisale zasebne sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama (UN) kojima se…

Kina podržala Lavrovljevu izjavu o “pokušajima Zapada da dominira svijetom”

Zvanični predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Lijiang Zhao, rekao je danas da Kina podržava riječi ministra vanjskih poslova…
Total
1
Share