Von der Leyen: “Omikron će vjerovatno biti dominantan u Evropi u januaru”

Ursula von der Leyen @YouTube

Čini se da će nova “Omikron” mutacija virusa korona biti dominantna u Evropi do sredine januara, upozorila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Za sada psotoji dovoljno vakcina da pokrije zaštitu svih Evropljana”, kazala je von der Layen.

“S obzirom na brz porast slučajeva, nauka nam govori da treba očekivati ​​da Omikron bude nova dominantna varijanta u Evropi do sredine januara“, rekla je predsjednica Evropske komisije u svom govoru pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

Istovremeno, prognoze naučnika za ovu zimu su crne. Omikron će vjerovatno uzrokovati manje ozbiljne bolesti od Delte, a sama činjenica da je sposoban uzrokovati toliko mnogo slučajeva, pa čak i česte ponovne infekcije, postavlja novi pritisak na već ionako opterećene zdravstvene sisteme u gotovo svim evropskim državama.

Crne prognoze

Iako ostaju mnoga pitanja o novoj varijanti, mnogi naučnici širom svijeta, kako vrijeme odmiče, sve su sigurniji da će Omikron vjerovatno dramatično promijeniti tok pandemije ne na bolje, nego na gore. Nova mutacija se već brzo proširila na više od 70 država svijeta. Prvi smrtni slučaj od varijante Omikron već je zabilježen u Velikoj Britaniji.

“Ono što vidimo je dramatično brzo širenje”, kazao je Trolls Lillebeck, specijalista za zarazne bolesti Univerziteta u Kopenhagenu u Danskoj, navodeći da je samo pitanje dana kada će Omikron zamijeniti Deltu kao trenutno dominantnu varijantu.

Pozitivna vijest je da treća “dodatna” doza vakcine pruža veću zaštitu od nove infekcije Omikronom za oko 75%, navodi se u nekim od do sada sprovedenih studija.

Vezane vijesti

Djevojčica nestala prije 3 godine pronađena živa ispod stepenica

Djevojčicu koja je nestala prije skoro tri godine, kada je imala samo četiri godine, u ponedjeljak je otkrila…

Zarobljeni Rus: “Niko nije sretan zbog Rusa u Ukrajini”

Danas zarobljeni ruski vojnik, Telkov Y.S., rodom iz ruskog grada Nižnji Novgorod, poručio je svojim drugovima u ruskoj…

Snažan vjetar pogodio Korziku, dvoje mrtvih i 12 povrijeđenih

Dvije osobe su poginule, a 12 je povrijeđeno u snažnoj oluji koja je u četvrtak zahvatila francusko ostrvo…
Total
1
Share