Za rusku invaziju Ukrajine se saznalo još u ljeto 2021. godine

No image
No image @danas.ba

Zapadne obavještajne službe su već u ljeto 2021. znale da mala grupa ruskih zvaničnika planira invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

“Tokom ljeta 2021. godine vidjeli smo malu grupu zvaničnika koji planiraju invaziju punih razmjera“, rekao je zvaničnik zapadnih obavještajnih službi, piše “BBC Ukrajina” pozivajući se na sopstvene izvore.

Otkriveni planovi

U jesen, Washington je odlučio da “otvori karte”, te je odluka “donesena sa najvišeg nivoa Bijele kuće – predsjednika Bidena“.

Odlučujući trenutak došao je početkom novembra, kada je direktor CIA-e William Burns otputovao u Moskvu da upozori da je Washington svjestan planova Moskve.

CIA “informisala” Ruse

Razgovor je bio otvoren. Prema jednom izvoru, čak su i pojedini ruski zvaničnici prvi put postali svjesni namjere Rusije da napadne Ukrajinu, kada su za to čuli od direktora CIA-e.

Početkom decembra Washington Post” objavio je detalje o namjerama Rusije, ukazujući da 175.000 ruskih vojnika planira invaziju na Ukrajinu.

Vezane vijesti

Ukrajina prvi put napala teritoriju Rusije američkim oružjem

Ukrajinska vojska izvršila je napad na rusko tlo, tačnije u oblasti Brjanska, oko 2 kilometra od granice između…

Rusi namjerno pale ukrajinska žitna polja

Ruska vojska granatira ukrajinske oblasti Dnjepropetrovsk i Zaporožje, a na jugu ovih oblasti prijavljene su paljevine žitnih polja.…

“Eko snajperista”: Ukrajinac puca u pokretu sa električnog monocikla

Na društvenim mrežama objavljena je najnovija inovacija Ukrajinaca na frontu. Vojnik specijalnih snaga puca i snima sebe kamerom…
Total
0
Share