Zaharova: “Ukrajina prodaje organe izvađene iz ruskih ranjenih ili ubijenih vojnika”

Maria Zaharova @Twitter

“Od početka ruske invazije na Ukrajinu, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova dala je bezbroj kontroverznih izjava, a posljednja nije izuzetak, prenosi Sky News”. Ona sada tvrdi da Ukrajina vadi organe od ranjenih ruskih vojnika ili poginulih na bojnom polju i prodaje ih na crnom tržištu. A kupci navodno dolaze iz zemalja EU i NATO.

Kijev nije komentarisao ove tvrdnje, ali je važno napomenuti da nijedno nezavisno međunarodno tijelo nije pronašlo nikakve dokaze koji bi podržali tvrdnje Zaharove.

Lider na crnom tržištu

“Odavno je poznato da je Ukrajina postala jedan od svjetskih lidera na crnom tržištu transplantacija“, napisala je Zaharova na Telegramu, prenosi “Sky News“.

Ona tvrdi da Ukrajina ilegalno vadi organe iz leševa još od kasnih 1990-ih, nekoliko godina nakon što se Sovjetski Savez raspao, a Ukrajina postala nezavisna država. A situacija se navodno pogoršala od 2014. godine, odnosno kada je prokremljanski predsjednik Ukrajine svrgnut nakon revolucije.

Srce “košta” 25.000 eura

“Postoje dokazi”, piše Zaharova bez ikakvih dokaza, “da su se u junu 2023. godine predstavnici Ministarstva zdravlja jedne od zemalja NATO-a dogovorili sa ukrajinskom stranom o isporuci vagona-hladnjača sa organima i dijelovima ljudskog tijela, koji se najčešće koriste u transplantologiji”.

“To su rožnjače očiju, neke kosti, vezivna tkiva, srca i jetra”, dodala je.

Zaharova kaže da zna i cijene. On tvrdi da se srca prodaju za oko 25.000 eura, a bubrezi za oko 12.000 eura. Takođe, portparolka ruskog MVP-a kaže da se uzimaju i organi od djece.

Vezane vijesti

Orbanov političar u Rumuniji: “Grad historijskih mađarskih ličnosti i Mađara”

Bez Cluja nema mađarske historije, nema mađarske nacije, a za razvoj grada je zaslužno jedinstvo Mađara, naglasio je…

Masovno granatiranje Harkova: Desetine ubijenih i stotine ranjenih

Kako prenose ukrajinski mediji tokom jutra ruska vojska izvela je masovnog granatiranje grada Harkova iz raketnog sistema “Grad”.…

Rusi se povlače na Krim, na granici sa oblasti Herson grade se utvrđenja?!

Ruske okupatorske snage na Krimu su počele da grade odbrambene strukture na administrativnoj granici sa Hersonskom oblasti. Na…
Total
0
Share