Zid brane u Norveškoj je pukao, voda curi, prijeti velika opasnost

Brana u Norveškoj nakon poplava @Twitter

Zid brane na jednoj norveškoj rijeci danas se djelimično srušio, a voda je počela da se izliva kroz zjapeću rupu u sredini objekta, javio je “Reuters”. Incidentu su prethodile višednevne velike poplave na tom području.

Brana Braskeraidfoss na rijeci Gloma, najvećem plovnom putu u Norveškoj, nije bila u mogućnosti da otvori svoje brane nakon što je poplavljena njena kontrolna soba.

Policija je ranije razmišljala da digne u zrak jedan od otvora brane stare 45 godina kako bi olakšala situaciju, ali je na kraju odlučila odustati od ove ideje jer bi eksploziju bilo teško držati pod kontrolom.

Video: Twitter

Poplave i klizišta

Norveška je evakuisala hiljade ljudi jer su rijeke porasle na najviši nivo u najmanje 50 godina, a mnoge kuće i kompanije su poplavljene ili odnešene klizištima.

U velikim dijelovima južne Norveške, glavni putevi su zatvoreni, a vozovi zaustavljeni nakon što su se rijeke izlile iz korita.

Vlasti su upozorile na daljnje poplave u narednim danima jer se voda kreće prema nižim obalnim područjima.

Vezane vijesti

Rusi su u Ukrajini zaboravili jednu stvar – “Bayraktar”

Oružane snage Ukrajine uništile su protivvazdušni raketni sistem “Buk” ruske vojske uz pomoć bespilotne letjelice “Bayraktar”. Na internetu…

Rusi bježe iz Šebekina u Belgorod i Voronjež

Borbe se nastavljaju na području grada Šebekino u ruskoj oblasti Belgorod, dok lokalno stanovništvo bježi prema istoku u…

Putin se plaši samo dvoje ljudi

Ruski predsjednik Vladimir Putin, kojeg traži Haški tribunal, prezire sve predstavnike svjetske političke elite. Međutim, postoje dva izuzetka,…
Total
0
Share