Zbog Dodikovih sankcija: BiH prijeti gubitak značajnog iznosa pomoći EU

Milorad Dodik @YouTube

Bosni i Hercegovini prijeti gubitak većeg dijela pomoći EU ako ne preduzme mjere u vezi sa aktuelnom političkom krizom, kazala je glasnogovornica Evropske komisije (EK) Nabila Masrali na pitanje da li će EU uvesti sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

“Dijelimo potrebu za hitnim rješenjem političke krize u Bosni i Hercegovini, kao i za rješavanje svih neprihvatljivih inicijativa koje dovode u pitanje jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje“, kazala je Masrali, prenose agencije.

Ugrožena EU budućnost

“Ne samo da je ugrožen stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, već je ugrožen i cijeli proces njene integracije u EU, kao i njena budućnost u njoj“, dodala je.

Dodika ne interesuju sankcije SAD, nego EU: “Tamo nema saglasnosti”

Sankcije kao odgovor

U novembru je entitet Republika Srpska (RS) u Bosni i Hercegovini započela s procesom donošenja zakona o tzv. “vraćanju nadležnosti” nad vojskom, pravosuđem i poreskim sistemom.

Upravo iz tog razloga, administracija SAD je jučer Milorada Dodika i njemu “srodne” kompanije u BiH stavila na listu osoba koje se nalaze pod sankcijama zbog koruptivnih djelatnosti.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da se 1.000 ukrajinskih vojnika predalo u Azovstalu

Rusija tvrdi da su se u posljednja 24 sata u Azovstalu predala 694 ukrajinska vojnika, prenosi “Reuters” pozivajući…

Ruski vojnici zarobljeni u skladištu municije koje se zapalilo

Nekoliko ruskih vojnika i vojnika iz samoproglašene “Luganske Narodne Republike” (LNR) uhvaćeno je u napadu Ukrajinaca koji su…

Novo prebrojavanje: “30 posto demonstranata ispred OHR-a bilo je iz SDA”

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, Haris Zahiragić, govorio je danas o nedavnim protestima koji su se događali…
Total
1
Share