Žestoka tučnjava u parlamentu zbog poreza na elektronsko plaćanje

Tučnjava u parlamentu Gane @Twitter

Žestoka svađa izbila je u parlamentu Gane u ponedjeljak nakon što su zakonodavci raspravljali o predloženom porezu na elektronske transakcije zbog kojih je javnost ove države podijeljena već sedmicama.

Elektronska taksa od 1,75 posto, koja će uključivati ​​oporezivanje svih vrsta mobilnog plaćanja, naišla je na široke kritike opozicije otkako je prvi put predložena prošlog mjeseca i rezultirala je suspenzijom glasanja o državnom budžetu.

Glasanje “po hitnom postupku”

Nakon upućenih verbalnih prijetnji, poslanici su krenuli prema prednjem dijelu parlamenta kada je potpredsjednik Joseph Osey-Ovusu predložio da se o porezu raspravlja i glasa “po hitnom postupku”. Ubrzo je započela opšta tučnjava, dok su rijetki pokušavali obuzdati svoje kolege.

Video: Twitter

Ministar finansija Gane Ken Ofori-Ata kazao je da će ovaj porez uvećati prihode i prikupiti dodatnih 6,9 milijardi ganskih kenata (oko milijardu dolara) u 2022. godini.

Udar na sirotinju

Međutim, njegov prijedlog je naišao na neodobravanje i podsmijeh opozicije u parlamentu, još od dana kada je prvi put objavljen.

Video: Twitter

Protivnici ovog poreza navode da će on nesrazmjerno uticati na ljude s nižim primanjima i one izvan formalnog bankarskog sistema, koji se u velikoj mjeri oslanjaju na mobilne transfere novca, smanjujući ukupnu ekonomsku aktivnost.

Vezane vijesti

Zbog Dodikovih sankcija: BiH prijeti gubitak značajnog iznosa pomoći EU

Bosni i Hercegovini prijeti gubitak većeg dijela pomoći EU ako ne preduzme mjere u vezi sa aktuelnom političkom…

Lukašenko pozvao Evropu da se ujedini sa Rusijom: “Nisu svi u EU idioti”

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je Evropu da se odrekne zavisnosti od SAD, da se ujedini sa Rusijom…

Dodikov obračun sa opozicijom: “Njihova jedina politika sam ja”

Govoreći danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine entiteta Republiks Srpska (RS), predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH iz…
Total
14
Share