Žestoka tučnjava u parlamentu zbog poreza na elektronsko plaćanje

Tučnjava u parlamentu Gane @Twitter

Žestoka svađa izbila je u parlamentu Gane u ponedjeljak nakon što su zakonodavci raspravljali o predloženom porezu na elektronske transakcije zbog kojih je javnost ove države podijeljena već sedmicama.

Elektronska taksa od 1,75 posto, koja će uključivati ​​oporezivanje svih vrsta mobilnog plaćanja, naišla je na široke kritike opozicije otkako je prvi put predložena prošlog mjeseca i rezultirala je suspenzijom glasanja o državnom budžetu.

Glasanje “po hitnom postupku”

Nakon upućenih verbalnih prijetnji, poslanici su krenuli prema prednjem dijelu parlamenta kada je potpredsjednik Joseph Osey-Ovusu predložio da se o porezu raspravlja i glasa “po hitnom postupku”. Ubrzo je započela opšta tučnjava, dok su rijetki pokušavali obuzdati svoje kolege.

Video: Twitter

Ministar finansija Gane Ken Ofori-Ata kazao je da će ovaj porez uvećati prihode i prikupiti dodatnih 6,9 milijardi ganskih kenata (oko milijardu dolara) u 2022. godini.

Udar na sirotinju

Međutim, njegov prijedlog je naišao na neodobravanje i podsmijeh opozicije u parlamentu, još od dana kada je prvi put objavljen.

Video: Twitter

Protivnici ovog poreza navode da će on nesrazmjerno uticati na ljude s nižim primanjima i one izvan formalnog bankarskog sistema, koji se u velikoj mjeri oslanjaju na mobilne transfere novca, smanjujući ukupnu ekonomsku aktivnost.

Vezane vijesti

Ruski vojnici zarobljeni u skladištu municije koje se zapalilo

Nekoliko ruskih vojnika i vojnika iz samoproglašene “Luganske Narodne Republike” (LNR) uhvaćeno je u napadu Ukrajinaca koji su…

Zbog Dodikovih sankcija: BiH prijeti gubitak značajnog iznosa pomoći EU

Bosni i Hercegovini prijeti gubitak većeg dijela pomoći EU ako ne preduzme mjere u vezi sa aktuelnom političkom…

Mesić: “Za Željka Komšića su glasali i Srbi”

Nakon što su “propali” i posljednji pregovori u Neumu u vezi s izmjenom Izbornog zakona u Bosni i…
Total
14
Share